投資銀行高層辭職,全職示威,好勁

271 回覆
2944 Like 7 Dislike
機會成本
睇嚟你無乜Econ底
respect
每位為香港而犧牲既人都值得尊重
收租個d真係無後顧之憂全力支援
Google下先知佢係法政滙思召集人
香港大學教法律 出過書講雨傘革命
其實佢未辭職之前付出已經比呢個post所有連登仔加埋多

不過今次佢似係比人針對而唔係普通一個ibanker被批鬥
推。
而法政就係有好多就係而家幫手保義士既義務律師
絕對中流砥柱
唔好忽視0變1嘅難度 譬如一個衰人改過自新 同一個善人捐多十蚊 邊樣難d? 表面上係0變1 實際上佢由傾向負數個邊可以無限負落去到踏出去到1個步先係最大難度
重申唔係否定1變10 甚至100嘅付出 呢種貢獻無容置疑 亦更值得表揚 但係我地黎講認爲好應該咋wo 呢位banker有良知 但係出面大把仲扮緊訓啊 唔係必然ga
而辭職唔係有良知唔做狗唔做cctvb個種 咁樣辭職明志投入運動本身就少人做到 再加上佢附帶嘅其他條件 就唔剩止0變1了

ps睇咗另一條thread個reply 明白巴打憂慮 但我認爲即使有人係身份行先都好 都要先有行動再會去比較身份
而身份事實上係先天性更有影響力 呢樣對其他默默無名嘅付出者黎講係不公平但都係現實 不過正正就係革命話比社會聽我地嘅影響力並不止係身份所限制 多謝呢篇新聞同巴打討論都引起咗我反思 跟住幾日好忙早d休息
人地搵夠啦 怕咩
有錢自然錫身啲,呢樣好正常
要比較就對比同級生活水平
個個有幾個錢都錫身,未必企都咁前
而佢冇咁錫身,咪就係付出得多囉

而且好明顯有好多內情我地唔會知
BP可能冇乜野,可能係衰人,但我地唔會知
所以對佢舊東主冇咩好評論
依加兩邊都好好睇睇咪幾好

講誠哥,都係要對比其他富豪
其他有錢佬有撚講人話咩屌
明顯係。
Or read through first

查實非行動非反思post都可以算打飛機 anyway取態唔同都唔緊要 唔再推呢個推返正經po了
其實我覺得以前無econ底無乜所謂
但今時今日大家都明白
香港呢片彈丸之地今時今日仲企到喺道對抗中共就係因為香港經濟同金融嘅力量
或多或少都應該要識返少少
[行動]928 民陣雨革五週年集會
https://lih.kg/1598670

推行動post呀
手足 大家一齊加油
做到佢個位
你係想像唔到幾有錢
政治精英? who? if there is any
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞