投資銀行高層辭職,全職示威,好勁

271 回覆
2944 Like 7 Dislike
衝出嚟做乜鳩 問十個人做到呢個位嘅 有冇一個做到呢樣嘢
型到呢~

醒呀!政府準備彈弓手!
https://lih.kg/1597414
Brexit都係靠呢招食糊!
【眾籌 Youtube 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告 https://lih.kg/dRrFcS
以佢嘅職級同才能 係佢揀工
但我地普通打工仔 係工揀人
點同
等於藍絲世薪
以佢作為部門主管既資歷,底薪過一球就梗,連埋獎金,三幾球都唔過份。
戇鳩 你嘅選票有幾多唔係取決於你幾多錢㗎
佢算既得利益者wo 想象下自己身在其位有無魄力做同樣嘅野 要知道貪同良知一樣都係人性黎
肯放棄已有嘅高物質水平穩定生活 已經比好多連罷食出黎行都唔肯嘅人值得表揚 如果係真都係對班港豬一個有力嘅宣傳
一般投行只要夠聰明肯做肯學,都會好快升,一切睇業績,快者五年就可以升到部門主管。
例如當年『霸錂炒燶期油導至破產事件』,只不過係一個駐東南亞年輕交易員(類似主任級別)。所以話呢,金融才俊就係咁解,好多都唔過三十歲,四十歲前退休都大把。

另外,現在投行職員產能一般都好高的,一個人可以做幾十人既野,人工自然係直升機啦。

PS。提個水,美行入職要求一定要有相度學歷,但英行入職要求就較低,只要有足夠英文資歷,又過到面試,佢地會提供訓練機會。
我諗大家比較支持 banker 既原因係佢有 Stake,而現制度對佢黎講係有利
大家抗爭收益都係一樣=>民主
但抗爭成本係物質上差好遠
成功後個體制好有可能比而家對佢不利

即係大家夾錢買 pizza 一人一塊
一般人比5蚊
佢要比5百蚊
比完之後,食左之後,短期內,佢仲好大機會會肚痛

某情度上
基層抗爭係為自己(現制度對基層更不有善)
上流高中產抗爭係為基層(既得利益者)
respect
Respect and push
搞清楚Jason Ng 係法政匯思成員
有份整好多有關法律嘅資訊同文宣
唔係「單純唔做野都黎支持 嘅Nobody」
Respect
數字上係嘅
但實際上月入一萬嘅多數手停口停
月入十萬嘅本身有樓有儲蓄有資產,靠被動收入都生存到已經唔同講法
Respect 巴打!
有些事係錢買不到的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞