投資銀行高層辭職,全職示威,好勁

271 回覆
2944 Like 7 Dislike
到你有呢個能力嘅時候就唔會咁諗
欣賞佢,但其實唔辭職,提供經濟支援,都係一個唔錯選擇
Respect
笑死 咁誠哥講一句點解會勁過你講一句 又點解誠哥講一句多人討論過你講一句 擺撚明就有分別啦

姐係你講一句 我絕對唔會屌你話識你老鼠冇人想知你點
點諗

但誠哥講一句 值頭係要歌頌啦 岩唔岩呀
不如諗下有幾多高薪厚職嘅人會為左香港而辭職
剩係睇班瀨共歌手就知

Respect
家吓場運動係鬥犧牲大咩?
咩邏輯?
連你都唔敢表態喇 仲要上我是歌手架
佢有料咩時代都可以出頭 要維持生計完全冇問題
612 721 811 831 新屋嶺
正常邏輯
咁咪講佢放棄高薪厚職lo 佢身為乜人都好如果咩都無做過又點會俾人覺得勁...
你所謂上流人有d冒失去内地市場風險去表態發聲,或者呢位放棄穩定嘅生活。呢個係成本,各自有唔同價值,付出成本選擇另一個option本身就係一種實質行爲。
先勿論佢是否投身前綫,事實換到同樣嘅收益嘅同時,客觀黎講佢已經比一般人付出更多,注意係比一般人,前綫付出比一般人多嘅係前途同埋身體 ,咁邊樣成本價值高d因人而異,但唔妨礙我地敬佩義士嘅同時欣賞呢位banker
而實際上貢獻無得量化 亦唔係比較得到 如果用成效黎論 咁更加無得講
你同第一版另外個位留意返 表揚佢唔代表否定前綫嘅付出同埋成果 相比較嘅係大衆 自然之前所講嘅宣傳亦都係針對個d得個口講支持但咩都唔肯做嘅人 因爲佢地嘅情況係較相似 付出嘅在於物質
若果係前綫 真係無須咁敏感 手足嘅付出大家都好記得好感激 更加唔會當係condom 表揚手足嘅出面大把 呢次只不過係一個特別少見嘅例子引起大家討論
47歲就已經做到高層
大家一齊同佢撐平權 支持同性婚姻
完全同意
點解咁多有錢人係藍絲?
因為大部分都係既得利益者
依場革命會影響到佢地安穩既生活

ibank高層,肯放棄依家擁有既高薪厚職去追求民主自由
機會成本比一般市民係大好多
絕對係值得討論同尊重
骨氣
你留意下藍絲多數有錢啲
點解有錢人多藍絲?
因為佢地唔使求變
香港無自由同佢地無關
因為有錢移民

好似佢咁既職位而去嚟表達自己立場係少之有少

如果又窮又藍個啲
多數on9
14年果陣係橋上成日同佢傾計
間銀行=BNP Paribas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞