投資銀行高層辭職,全職示威,好勁

271 回覆
2944 Like 7 Dislike
Respect
依家講緊犧牲,邏輯大師
誠哥又係投一票
咁誠哥捐哂副身家出嚟抗爭犧牲大
定係你捐你副身家出嚟抗爭犧牲大?

機會成本嘅野明就明 唔明就唔好懶有型
人地邊有講辭職係犧牲
戇鳩仔咪屈鳩人
on9仔中二病發就睇醫生啦
又眾人皆醉你獨醒
冇錯
你起fb講一句 光復香港 時代革命
同誠哥起fb講依句嘢 成本係差天共地
無話邊個高尚啲嘅
只不過佢機會成本付出得更多
假如a高薪厚職有穩定收入而b只係學生
而兩者「投身民主運動」嘅危機都係一樣(被捕)
咁a要去作出「投身民主運動」依個選擇時個人要犧牲嘅野明顯更多
當然因為a嘅能力收入同社經地位可以令佢有更多選擇去從唔同方向支持民運
但我唔評論佢嘅做法是否最適合,但尊重佢嘅決定
亦欣慰於有人會作出依種選擇
依件事無論係真係假,都有好大宣傳及鼓舞作用
721 831
V
Jason Ng 係法政匯思成員
行得前過好多鍵盤戰士啦
咁都好屌
People with the most shit, get to say the least shit
People with the least shit, get to say the most shit

So if you wanna say more shit, get rid of some of your shit

-Chris Rock
adore
應該諗嘅唔只係犧牲大啲
仲有一開始就無咁大動機企出黎
有錢人本來就好易獨善其身
攞住啲錢移民又得喺香港離地生活又得
相對的確係無幾個會走出黎
窮到傻撚左
或者咁講
佢係完全可以唔係依場運動入面出力然後就繼續做社會體制上嘅既得利益者
繼續去搵大錢過優質物質生活
但佢選擇左放棄物質而去追求形而上嘅自由
問心到你地有咁嘅收入同際遇時會選擇做港豬定還是真係仲會親身落場去示威?
不論係窮苦學生定還是有錢白領去支持民運都係值得尊重
只不過佢作出嘅選擇唔係個個都做到咁解
所以先會有討論空間
唔好講到人地咁偉大先
自由對每個人都係同等價值
佢為自己爭取自由同一個12k岩岩畢業既大學生爭取既自由係同價
佢既身份唔會改變呢樣野
當然你可以話佢用錢買到相對既自由
例如移民
但你自己諗下
一個移民去其他國家生活既自由
同爭取民主政制既自由又係唔係同一個等級

既然唔係同一樣野就唔可以透過比較而覺得邊一種人高尚啲

點解唔一樣 爭取過嘅馨香啲?
自由對於唔同年紀嘅人嘅價值已經唔同
我十八歲 如果香港2047同大陸一樣我會好擔心
但如果我已經九十歲
到時冇自由或者而家開始冇自由對我黎講冇所謂
因為好快唔關我事
如果我有錢D唔駛擔心屋企件廢老無錢交租,我都會全職示威.其實有錢先少包袱,起碼唔駛擔心無錢請律師或者俾人炒無錢生活.
極度資本主義社會底下既評分制度黎睇,佢既犧牲極高。
但人與人之間機會成本無法比較
唔可以要手足白白犧牲
你辭就無人討論囉
世界係咁行架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞