投資銀行高層辭職,全職示威,好勁

271 回覆
2944 Like 7 Dislike
法巴前高層稱已離職 投身民主運動
一名法國巴黎銀行前高層,早前因在社交媒體上表態支持香港抗議活動而捲入風波,導致法巴公開道歉。

外電報道,法國巴黎銀行債務資本市場前亞太區法務負責人Jason Ng在Facebook上稱,並不怨恨他的前僱主。對於他來說,不能再同時處理日常工作和參與民主運動。如果必須二選一,永遠會選擇後者,他已做到了。

他本月曾在Facebook表示,批評親中人士在中環國際金融中心揮國旗、唱國歌的快閃行動。其後法巴公開道歉,稱已與該名員工談話,他已刪除帖文,而法巴亦就此事立刻採取行動。

法巴發言人對此不予置評。
Source?
又冇話既
不過佢份人工
的確多左空間討論
值唔值得咁做
【重要行動/文宣】十一光復香港宣言
https://lih.kg/1595334
他本月曾在Facebook表示,批評親中人士在中環國際金融中心揮國旗、唱國歌的快閃行動

So what is the content of the post?
我諗佢既年薪等於一般人做幾年野甚至更多
因為機會成本大d
大家都犧牲緊唔同既野

無需要比較

窮人睇可能覺得好大犧牲
有錢人自覺有能力搵得番,所以咪辭職囉
可以論證 成個事件
有唔同既香港人付出不分貧富
花紅應該都多過大部分人年薪
選擇同成本都比一般人多
respect
平時窮學生/ 低收入示威者一樣會開POST獨立討論幫,
你咁激動做乜
Thx. Below is the post:
The post read: "Very soon, flag waving communist party loyalists will be forming human chains across the city and launching their own China Way campaign . . . Monkey see, monkey do."
覺得佢好勁=話其他手足廢?
或者咁講
佢係完全可以唔係依場運動入面出力然後就繼續做社會體制上嘅既得利益者
繼續去搵大錢過優質物質生活
但佢選擇左放棄物質而去追求形而上嘅自由
問心到你地有咁嘅收入同際遇時會選擇做港豬定還是真係仲會親身落場去示威?
不論係窮苦學生定還是有錢白領去支持民運都係值得尊重
只不過佢作出嘅選擇唔係個個都做到咁解
所以先會有討論空間
話俾全世界知我哋乜人都有
唔係暴民 唔係因為階級矛盾岀嚟
講真勇武入面都大把人高薪厚職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞