好悶 有無人問數

330 回覆
12 Like 1 Dislike
咩係convolution

我只能去WIKI COPY DEFN 比你

問我有咩睇法既話我都係半桶水,唔係好識
淨係學過做SIGNAL PROCESSING用

好想瘋狂問巴打數學

唔好 我會失眠
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/16/163021_6d3ad85e9ccdf31e5eeea2b98f852929.jpg[img][/url]
補習狗

做乜鳩

補習都唔比

做乜9 依家做補習都要俾你屌?

樓主都識Fourier transform line integral個堆,好想瘋狂問數

我覺得Theory緊要D
Fourier Transform你比張Table基本上人人識計(都入電腦嫁啦
但佢可以SOLVE咩問題 原理係咩緊要D

點解轉完Fourier transform搵inverse有咩用,啱啱學淨係識計 個lecturer又廢

樓主都識Fourier transform line integral個堆,好想瘋狂問數

Fourier Transform你比張Table基本上人人識計(都入電腦嫁啦

點解轉完Fourier transform搵inverse有咩用,啱啱學淨係識計 個lecturer又廢

你講Inverse Fourier Transform?
咁有時真係有需要調轉做
Application實有用,Solve differential equation果D
你本身有無話果科拎黎做咩先
你係咪hku maths?

我會考有C

99999999x9876543211=?
無人問我深潛刨書先

答埋你 等等

答埋你 等等

99999999*9876543211
=(10^8-1)*9876543211
=9876543211*10^8-9876543211
=9876543211*10^8-(100*10^8-123456789)
=9876543111+123456789
=9999999900

應該無錯

答埋你 等等

99999999*9876543211
=(10^8-1)*9876543211
=9876543211*10^8-9876543211
=9876543211*10^8-(100*10^8-123456789)
=9876543111*10^8+123456789
=987654311223456789

應該無錯

忙中有錯
今次無錯應該

我會考有C

會考巴點睇你嘅補習狗同類

有興可合作

我會考有C

有興可合作

我就黎唔教啦
教埋2個以前跟落既學生就算

我會考有C

有興可合作

不過我係都要淨係撚你一個

好驚
可唔可以講解下probability果課 果咩p同c唔係幾明 最好加少少例子 簡單果d都識 難少少已經唔識

prove that p=np
let a and b be integers such that ab + 1 is divisible by a^2 + b^2

prove that (a^2 + b^2) / (ab + 1) is the square root of an integer
成日唔識諗個triple integral coordinate angle range

見過兩種polar coordinate
我建議extend 2D果隻版本~
x-y plane theta照KEEP
再加個inclination angle phi由-90去到90度

好好記

唔識由equation睇
同埋係咪要幻想個3d figure
let a and b be integers such that ab + 1 is divisible by a^2 + b^2

prove that (a^2 + b^2) / (ab + 1) is the square root of an integer

乜唔係任何 integer N 都係 N^2 嘅 square root 咩

定係想問 (a^2 + b^2) / (ab + 1) is a square number?
如果n>1係整數,係咪會搵到正整數a,b,c令到4/n=1/a + 1/b +1/c?

好Q難 諗諗先

都係唔識
交比偉大既數學家們啦

好似見過過post ,好似話有,但係個數值勁難計同勁撚大

連登仔真係個個都IQ200

d 題目擺明係 MathStackExchange 搵啦
如果n>1係整數,係咪會搵到正整數a,b,c令到4/n=1/a + 1/b +1/c?

好Q難 諗諗先

都係唔識
交比偉大既數學家們啦

好似見過過post ,好似話有,但係個數值勁難計同勁撚大

連登仔真係個個都IQ200

d 題目擺明係 MathStackExchange 搵啦

啱啱 google, 應該叫 Erdős–Straus conjecture

未有人解到, 但係 試計就試過有好多數可以

http://www.asahi-net.or.jp/~KC2H-MSM/mathland/math01/erdstr00.htm

你講Inverse Fourier Transform?
咁有時真係有需要調轉做
Application實有用,Solve differential equation果D
你本身有無話果科拎黎做咩先

啱啱學唔知有乜用,好似係signal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞