[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
作為國歌 文學水平低係事實
榮光唔夠激昂 歌詞較悲觀
但的確對香港人嚟講係易入屋
其實依首歌有批評係好事
有相反意見先有進步
一年前我諗冇人會估到今時今日有國歌爭議依樣野發生
但大家討論嘅同時 希望可以互相尊重
同埋以理服人 唔好一味因爲自己嘅喜惡而否認所有意見
雨革就係小小事就嘈,分化,先俾敵人一招收皮,國歌可否等到戰勝後先考慮?

講真文學美感呢樣嘢,見人見志,如果有試過design班衫之類,就會知,一件作品冇可能全部都覺得ok。

要傾可以傾好耐,由其咁多人有主見。

呢個時候係應該諗下新戰線,新策略,人哋話係國歌其實唔洗理,係唔係國歌重要等到新政府成立先選/公投or whatever。大家照唱,最緊要係呢首歌團結到大家。

不過連登咩人都有,最緊要知自己目標係咩,先唔會被動搖。
其實我覺得首歌有浸校歌味
但難得有首歌大家都認同嘅咪唱住先
以後有另一首更好更有認同感嘅 大家自然會唱第二首架啦
唔洗咁執著
睇完你頭一段已經忍唔到要屌你老母 前線用條命黎犧牲唔係要咁樣畀你批評
本耶撚表示無問題喎
facebook好多耶撚fd都有share呢首歌

唔知既自己去google下人地點用「榮光」呢2隻字
「願上帝的榮光照耀在XXX身上」

分唔清「榮光」同「榮耀」既話就唔好亂咁老屈耶撚,如果你自己係耶撚既,咁我會建議你返去重新修練一下
我覺得好好聽。

歌詞最重要係感染力,我覺得呢首做到
「願榮耀歸於上帝」,「願上帝的榮光照遍xxxx」(人或地方)

首歌講「願榮光歸香港」反而正正hit中耶撚果套,係耶撚眼中受榮光照耀,就如同上帝同行、受到祝福
抗爭時期唱抗爭歌我覺得無問題,唱海闊天空又好,唱say hallelujah to the lord又好,總之凝聚到人,團結到就好
唱<<香港城邦歌>>,唔覺得有嚟個作用,咩都未爭取到,已經話要選國歌,真係多鳩魚
好似真光普照首歌咁

充滿這世上萬邦,彰顯真理,真光普照全地

在你跟前屈膝,懇求憐恤、鑒察、光照我,將黑暗盡驅;照亮我,照亮我

所以我都覺得榮光係可以照落人同地到,首歌冇問題,可以再探究多啲
講咩標準真係多鬼餘,家下作曲比賽呀?
有人覺得好聽鐘意咪得,講到自己好高尚同其他人差幾皮有咩為
我理鳩你咩文學修養
我剩係知依家隻歌可以凝聚人心 振奮到前線 幫意志薄弱既人打左強心針

班所謂知名人士見到隻歌由一眾連登仔整出來然後驚自己地位不保就係到串柒柒
佢寫嗰句仲廢。。。
其實我唔明點解要激昂?
唔怪得依班撚樣真係仆街死啦
我家下唔係要文學作品丫屌佢地老母

我地係抗爭緊, 我地係要五大訴求
家下我係俾呢首歌感動, 我係覺得有共鳴, 佢係我嘅抗爭歌!
吹得我脹?
請先理清點解一首國歌係國歌
唔係因為佢文學水平有幾高
唔係因為佢有幾激昂慷慨就義
而係要大部分人認同呢首歌代表到呢個國家 呢個羣體
討論佢既文學性 個人覺得根本冇意義
想像的共同體先係關鍵
凝聚力、觸動、時機更加重要
「詞」只睇到文學嘅一面,係所謂「文人」嘅問題
對於陳雲/熱狗啲嘢,咪L認真。當睇唔到咪算。
支持下啦各位

有巴打幫勇武手足整咗條紀錄片!!
https://lih.kg/1557469
由巴打口中講出最後一句別具魄力
踩歌詞嗰啲撚樣全部都係鬼黎
一係就眾人皆醉佢獨醒嗰啲on9仔
見到即block就得
唔好浪費時間同佢拗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞