[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
殘国國歌 歌詞仲直接喎 咁係咪垃撚圾
我地覺得好久好,使鬼理果d五毛,願榮光歸香港比首共匪歌贏一百條街
歐諾軒其實改得幾好
咪鬼再嘈, 到時再改咪得囉
而家要傳開埋畀中立淺藍都要知先呀!
呢首歌好似呢場運動一樣冇大台,不完美,可接受,要改善,所以先咁多人有共鳴

光復香港,時代革命

抗爭/革命搞十年八載唔出奇
衛城革命,生活抗爭;拖垮邪惡、打倒腐敗;
每日任務:
1. 幫襯良心商店
2. 抵制「邪惡」「無良」的商戶,例如cctvb廣告、黨鐵商埸、黑社會、打壓員工的店鋪,減少淘寶、減少八達通
3. 安全之下,免費港鐵;二人同遊,一人免費;買平飛;長者八達通
4. 夜晚十點咆哮!(有人話改九點)
5. 健身+運動,身體健康,鬥長命
6. 每日一post,社交媒體戰(Twitter, IG, Facebook, Reddit) #HongKongProtest #Chinazi
#FreeHongKong #HongKongProtests
Twitter 共識頻道 https://t.me/twittermansyunzou
7. 不要說推,試著copy and paste呢段嘢
8. 保持獨立思考,分析能力level up,抵抗fake news/ rumour ,五毛分化post

每星期任務:
1. 低消費,高儲蓄;罷買Bye Buy Day:星期日、星期五(唔買非必需品)
2. 做孝子救港,關心下老母老豆老人家,自己老母自己救
3. 去連儂牆貼3張文宣,輸出革命思想

每月任務:
1. 出糧換美金、買美股,MPF都買美股
2. 搵多一個人參與
3. 關心社會,陪審員、派傳單、放映會
或者做唔足,但我會堅持到尾;Best effort,你呢?
Version 2019.09.12 @Template End@
革命不是請客食飯
行開啲啦 dllm
只識搞分化 得唔到關注 就成個怨婦咁
葡萄呀嘛,乜都唔理反咗先算,同三毛行為如出一轍,私怨行先
竟然用匪國國歌做例子,咁香港咪同匪國一樣咁粗鄙不文
然而我可以同你講
大多數國歌都係通俗易懂
唔係人民點可以琅琅上口
將一啲基層文化不當文化
正正係呢啲自大學者嘅通病
話咩係同你鬥氣先揀呢首 你會否自視過高
越見到咁多人出嚟反,就越知道呢首歌好成功
呢段睇到把幾火 上綱上線
講到批評等於分化咁
祈求唔一定係向當權者, 可以係向上帝或上天, 正如美國總統講完野都會加返句God bless you and the United States of America. Darkest hour 套戲入面churchill 係最後演說嗰度都有講"Until in God's good time", 有少少似做謀事在人, 成事在天既祈求. 唔需要太過上綱上線既
睇下個人點理解 但我覺得最主要係岩音所以先用祈求 唔好太上心
我都想買枝牧童笛吹
有枝笛旁下身都好
一首歌試晒啲分化撚出黎
又係陳雲熱狗屌同路人
講完
班文學撚答我 你可唔可以作到一首歌 令咁多人第一次聽都喊 無就收聲入返老母個閪度
人係唔可以得到榮譽同光榮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞