[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
可以做好幾時都要做好啲,唔好攞啲最差既黎話「佢咪仲衰」
比下唔比上係永遠唔會有進步

不過首歌的確出現得合時,對於士氣呢樣野係好緊要,咪用住先
有追求既人咪繼續寫囉
願榮光歸人,基督徒一聽就知真係好有問題
熱城呢幾日瘋狂咬《願榮光歸香港》根本原因都係葡萄姐
怨婦性格係點改都改唔到
一邊咬首歌一邊推佢地自己首《香港城邦歌》
歌呢d真係要講共鳴,我第一次聽《願榮光歸香港》最尾果段已經感動到喊
但聽《香港城邦歌》真係一啲感覺都無
佢地永遠覺得自己高人一等,結果咪就係啲野永遠都入唔到屋
對準政權 遍地開花

唔好再搞咁多野
首歌已經入左屋,唔好再改
我中文無佢地咁勁
但起碼歌詞係有義意
聽落係有感動
用明朝嘅劍斬清朝嘅官,平時扮到有幾咁進步,一講呢啲就即刻露底,根本就離唔開舊有思想
理撚得佢咁多野,總之首歌聽/唱完能令人產生共鳴或正能量,咁就係一首好歌。
唔係祈求「萬世都不朽」咩?
但係無神論者唔會咁睇㗎嘛
一係就好似宣誓咁有兩個版本,一個係照舊,一個就歸於主/神
香港區歌
咪講左榮光唔係 教會既專利詞彙囉
呢個真, 首歌真係感動到人
而家個腦仲不停loop緊呢句
"祈求民主與自由 萬世都不朽 我願榮光歸香港"
From dgx巴

簡要:
A1 土地上既人流淚 情怒 為公義 拒絕再沉默
A2 熟悉既恐懼 但大家選擇再不退縮 為左自由光輝既家
B 縱使黑暗既時刻會降臨 但香港人有既係勇氣同智慧 會撐得過
A3 光復香港 時代革命 民主自由永不朽

榮光: 榮譽;光彩

唐 李白 《大獵賦》:“方將延榮光於后昆,軼玄風於邃古。” 王琦 注:“榮,榮名也。光,光華也。” 魯迅 《熱風·隨感錄三十八》:“他們的國粹,既然這樣有榮光,他們自然也有榮光了
其實國唔國歌冇乜所謂 國歌留番獨立到先
但係唔好下下都屌人同分化
呢度冇大台
多人鍾意咪多人唱
屌你老母915民陣游行推左未呀係到玩分化
現家係咪贏緊40比0呀
咁鐘意填詞等贏左之後俾十大中文金曲你慢慢填好冇呀
唔知點解我見反而好多基督徒share首歌呢個問題值得探討,我都研究下先

有不完美嘅地方都可以改善
不完美,可接受,要改善
呢個真其實得熱狗城邦同親中人士狂反首歌
其實你想點,講野又九唔撚㭍搭八
入撚左中聯扮又點,俾位人入出解放軍答你五大訴求??
諗下建設野啦屌你
九月今多國際戰線,仲岸鳩鳩叫人去衝鳩聯扮
要佔要衝都係政總特首辦,成立臨時政府
鳩聯扮垃圾機構唔值得出人頭衝囉
最後夢你老母,有證據就拿出來,鳩up唔洗本
因為一首令人瑯瑯上口的歌曲可以聚人心
係一種共同語言,令人團結,呢幾日各區唱歌就知

團結永遠係對手所懼怕,所以由始到現在對手都不停攪分化

所以依家先咁多打手出黎反《願榮光》,話佢差,話佢無文化
話要改歌詞等等,攪一大堆野目的只係要模糊《願榮光》

令大眾亂,一亂就易散
丟哪媽 頂硬上
係無文筆喇
歌呢d 野梗係簡簡單單帶出核心價值為優先, 成隻歌簡單交待運動低谷同期盼, 強調自由民主價值, 唔係陳雲嗰種離地幻想國度, 明明香港係西方文明既一員就寫到文明古國咁唔對題, 編曲又老土, 正如你搬卿雲歌出黎都畀人her 你啦, 人地紅有原因wo
個問題係點解淨係希望? 想有呢d民主自由唔係應該靠香港人自己既努力去維繫?可以正面d用“爭取”,“守護” 之類既描述

俾我成個感覺係唔想付出又想要有民主自由,所以如果話咁係民心所向我真係好sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞