[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
踩人中文差又唔見得佢文筆幾好喎
你個比喻都有問題嘅,而家班人情況等於企喺文言文屌鳩白話文呀,5乜嘢P,駁人都駁好啲啦
不分化呀巴打
中共座上客收曬order 要攪你首歌啦
佢地就係驚你首歌團結到香港人
好大陣酸味
就係呢個祈求太中香港回歸以黎既歷史
頭個廿年都仲係講緊民主回歸,希望中國有民主,咁香港就會民主
直到今日香港有機會有民主又係要求美國幫手
我自認呢d叫崩口人忌崩口碗,寫祈求太容易令我聯想到呢d野
再寫首“國歌”都係咁唔積極,我覺得世代都走唔出呢個陰霾
講撚到好似就立國咁
到時先算啦 條路仲有好遠 慳番啖氣屌柒港共好過啦
中國國歌好有深度好有文化造詣?
其實點解要踩D歌詞? 一首歌可以有超過一段 (verse) 嘛,好似有D校歌咁...
不如唱 天佑我們 丫

------------

贏了氣勢 又怕輸去甚麼東西
路障不算甚麼東西 你我要心情美麗
橫過了赤地天涯 仍能微笑發誓

天祐我們 全為我們還算鬥士
能在最壞時刻起義
就算我不是先知 都有信心
歌詞其實可以再作商討
唔L洗咁樣講野既
我想講 呢個問題同之前時代革命話港獨一樣
其實成句睇係光復香港 時代革命 係要重光香港 要返自由 公平 民主既香港 同獨立唔係一樣。

我願榮光 重點係「我願」。作為現在企起自由世界最前線既地方 對抗最大紅色反人權主義既前線 我地打贏先會有榮光 為人權而戰 但我地都未贏!所以我願榮光係代表希望咁解 希望正義勝利 榮光落在人權自由最前線既地方—-香港。

(利伸 個人解讀)
班友成日屌雨革唱歌變嘉年華但之後又整首乜柒城邦出黎,但又冇人理,到而家有人作左首榮光出黎,又開始屌人首歌點差點差,做國歌又係被代表,但現實係好多人都buy榮光,之後呢兩日又開始屌返唱歌似雨革
我聽到會眼濕濕
我諗咁樣已經足夠 好比乜柒義勇軍進行曲
咁撚叻就自己寫首啦
北歐心科學呢d 分化page 就咪撚理la, 成個運動期間唔係分化呢樣就分化嗰樣
如果到時有首更深入民心嘅歌
大家就會跟住唱架啦
啲怨婦咁撚叻就自己作一首啦
北歐心科學咪又係熱狗
每入一個post前
唔好再比個標題令到你一入去就放底個正評或者係到狂推

不要一入到post就說「推」
試著看完內文 分析 再拉到最後看一看cooment
再決定個人取向

拒絕Fake News, 由自己做起
又唔好用中共匪歌做對比
自貶身價

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞