[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
老實你講到呢點我諗就係有人唔鐘意呢首“國歌”既地方,“祈求”民主自由....民主自由係打番黎,唔係求番黎,如你所講可能真係民心所向真係“祈求”民主,我自己就覺得好羞愧
真係唔好叫國歌啦大佬,首野啲詞其實有啲嬌扭造作,編曲又一般單調。
昂首 拒默沉 吶喊聲 響透

捍自由 來齊集這裡 來全力抗對
勇氣 智慧 也 永不滅

黎明來到 要光復 這香港
同行兒女 為正義 時代革命

閣下有冇睇哂成首歌嘅歌詞?
有呀 唔代表“祈求民主自由”我可以接受喎

文學嘅優劣本來就係由時人認可與否而定,唐詩宋詞對先秦時期嘅人嚟講係粗俗,但對明清乃至現代嘅人嚟講可能係優雅有古典嘅味道,同樣新詩對我哋嚟講可能係好優雅,但對古人嚟講好粗鄙一樣,邊個話唔符合傳說詩與歌嘅格律用字就一定係粗鄙不堪,一首歌曲能夠得到廣大市民接受同支持就係一首好嘅歌曲,唔通話要跟返唐詩詩詞元曲嘅平仄格律先係好咩

《願榮光》需要改善就一定㗎喇,但唔代表香港人文學修養一定係差囉,無必要踩低自己嚟抬高自己有幾咁高質,咁樣只不過係孤芳自賞

文學嘅優劣本來就係由時人認可與否而定,唐詩宋詞對先秦時期嘅人嚟講係粗俗,但對明清乃至現代嘅人嚟講可能係優雅有古典嘅味道,同樣新詩對我哋嚟講可能係好優雅,但對古人嚟講好粗鄙一樣,邊個話唔符合傳詩與歌嘅格律用字就一定係粗鄙不堪,一首歌曲能夠得到廣大市民接受同支持就係一首好嘅歌曲,唔通話要跟返唐詩詩詞元曲嘅平仄格律先係好咩

《願榮光》需要改善就一定㗎喇,但唔代表香港人文學修養一定係差囉,無必要踩低自己嚟抬高自己有幾咁高質,咁樣只不過係孤芳自賞
話依首歌有問題既人 真係豬隊友嚟
唔好諗住搶光環啦
依家係講緊民心所向定係文學修養

不分化 不割蓆 不篤灰
真係立咗國先算啦,而家的確係可以團結到好多人
915民陣遊行 行動分析post
勇武入嚟屌柒我唔緊要 最緊要你哋有諗過!

求幫推上熱門 求多啲勇武睇到
-死線調整、目的
-不同情況的行動計劃

[915集思廣益]915民陣 應該和定勇?
https://lih.kg/1559801

915英領
[行動post] 915去完英領去民陣遊行!升級玩國際戰線!
https://lih.kg/1559803
佢哋好可能係分化撚
佔中就畀人分化咗香港文學界同普通市民 搞到大撕裂
要小心
改咁多版本既歌詞
最後仲點大合唱
北歐依個page好撚鬼
開口埋口串串貢屌柒人
同意呀
歌詞真係唔得
一聽就諗番起以前中學chapel被迫唱既聖詩
都係陳雲type
對準政權 遍地開花

我們在談論抗爭,你卻在說「文學美感」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞