[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
篇文都唔係討論首歌嘅歌詞嘅
一有批評就分化,乜真理唔係越辯越明嘅咩,冇批評點會有進步
不了
唔明有乜好踩
首歌提高身分認同 團結到人
令香港民族意識抬頭
明明呢幾點以往係冇一首歌做到
點解要返轉頭將注意力放落首歌本身
但唔考慮下首歌帶黎嘅效果?
香港係投訴之都嘛,乜撚都有得嘈
同埋總有人係attention seeker
最好方法係唔理
don't make stupid ppl famous
就結果論
首歌唱到街知巷聞
已經係proven success
而家屌首歌仲柒過燒山話人鍊搞唔成
先勿論佢係國歌好,軍歌又好,最起碼佢可以團結到香港人。他日真係有國歌投票,到時先再算
其實啲人都幾好笑,國歌最緊要係有共鳴,屌你走去用文學角度批評首歌做乜鳩然後係到發悔氣話唔批評得唔好搞創作如果要講既話,首曲用緊公廁chord添,依家搞革命定作曲去參加比賽?

到底明唔明正正係啲詞簡單旋律易記先做到國歌?
最緊要有感染力,
空有詞藻華麗係冇用
立咗國先慢慢嘈啦
始於香港文化唔似西方文化用耶教做base,我覺得呢種求神既講法唔係全世界都合用,或者咁講我接受唔到唔係靠自己努力爭取既民主,而呢點係篤中香港既情況(要靠美國幫),但我都唔會想一首國歌入面傳遞到呢種要靠人先有民主既思想,代代傳落去,代代為奴....
佢地作左首《香港城邦歌》架啦
不過connect唔到成場抗爭咋嘛
屌,

國師撚又黎分化了

又話以家做既野唔夠Juicy

又話要天滅中共

但自己就坐係冷氣房齋up

講得咁口響

有無請支軍隊黎幫拖, 我就見唔到羅

里班友, 只係識米坐係冷氣房, 漁人得利

Brexit都係靠呢招食糊!
【眾籌 Youtube 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/dRrFcS
呢首歌係意義>曲詞

單論呢首歌,根本唔叫好聽
純粹用黎connect香港人je
重點係不在於文彩, 此國歌係令人有共鳴,感動,團結等精神。。。。。。。。 支那國歌跟本無共鳴,歌詞幾好都無撚用。。。。 
國唔國歌以個階段在心中既ja果班左膠狂踩居心何在係好驚首歌定唔想香港獨立

btw 係我心中係國歌來架希望有生之年可以見到首歌係國際場合代表香港
你咁睇, 祈求係一種期盼, 令大家有希望既力量, 而希望係做任何事都係需要既, 絕望入面就係最需要希望既力量. 祈求唔代表唔爭取, 所謂成事在人, 謀事在天, 詞中都有講昂首拒默沉係咪? 行動同希望兼具, 對自己畀d 信心, 先可以走出失敗, 否則就係活在失敗既陰影
我都係呀, 不停loop緊呢句。。。。
"祈求民主與自由 萬世都不朽 我願榮光歸香港"
邊到有批人
咪又係垃圾熱狗眼紅喺度嘈

915 星期日兩點半銅鑼灣見

多你一個真係多好多 冇藉口唔出黎架啦

係咁進步千祈唔好屌人用5P字呀
只想問一個問題

講到首歌會降低香港既文化水平

呢首歌唔係代表緊所有手足咩

依家係咪學歷低既唔好參與先

又廢事拖低水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞