[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
國歌緊係要有共嗚同有意義
最緊要係大家都學識到
唔係乜撚文學囉
咁前進前進前進進又好有文彩
熱普城黎

好幾個衛星page
間唔中share熱時冷門野
以為冇人知
啱啱開始有人講港獨個陣
即刻拎城邦論plan c出黎屌人
成日發夢美國得侵侵救到香港人
無視成個美國國會on99
好簡單 , 大部分人都鐘意唱,唱完有歸屬感,唔需要再爭辯
話首歌文化修養差,品味差,就拉到去同共產黨無分別,不如比強國統治

狗屁不通既邏輯

就知道

歌是對的
革命,係會死人。死撚左人又算唔算無美感
文人相輕
熱普城老友黎
屌 當歌仔唱啫 國歌國歌 又未立國 咁中意出黎咬人做咩
on99 用百鳩幾年前嘅中文去validate 2019年嘅中文
係咪推做國歌等真係獨立先再算啦
起碼有首真正屬於香港人既歌
呢兩日咁多post出黎反, 仲戇鳩到拉返雨傘黎講
即係話你聽支共好驚呢首歌團結到香港既凝聚力
下一句係 萬世都不朽
我個人覺得個意思係 希望民主同自由都可以係香港長存
有班警察毅進仔又唔屌?
.
Btw可唔可以叫做區歌?有潔癖嘅都接受到
唔覺祈求有咩問題
我覺得歌詞嘅祈求唔係指我哋而家求個天畀民主自由我哋
而係我地贏咗呢一仗之後 希望民主自由可以永存於此地
都係個句

唔通唱城邦個首「城邦會戰勝歸來」咩
講得好!
話觀歌有問題ge唔嫉妒,無腦,肯定係有病。

個個人鐘意ge歌都未必一樣,點會有首一定好岩係你ge歌ga呢;大家接受到,認同,願意唱咪夠lo。 講文學美感,簡直笑大人個口ar。

你鐘意首歌寫到句句文言咁;我夠覺得離晒地,應該要用番廣東話,直接寫先好咯!! 根本就冇話咩好唔好,大家都讚同,取得中庸之道ge,咪好歌囉!

首歌有唔係有版權,唔中意咪自己改過個大家都接受ge版本lo,做唔到,就唔好妒忌人作到首大家都認同ge歌la。
相信香港人,一如我相信香港社運。

香港社運走到如今,不就是我們都相信彼此嗎?如果我們把抗爭者劃分為「高雅」、「低俗」,高談「文學修養」而非樂見現在「光復香港」,本地文化因而百花盛放,各種創作湧進的話——

那麼,這種「文學修養」、「文化水平」,我寧可不要,因為我要不起。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞