[國歌撚入]突然見到有批人狂踩 《願榮光》膚淺垃圾,香港人文學修養差,寫咗長文以正視聽

227 回覆
451 Like 18 Dislike
陳雲未食藥
中英文都係半桶水
先係香港人特色!
陳雲條傻閪擺明共狗間諜黎 仲咁多人走去支持真係弱智 分化撚加淨係識攞光環 力就冇出過
潛移默化, 講下講下隨時會變真
吊你老母首歌不知幾撚好聽
批乜撚野評
我個人觀感係勝利嘅榮光

緊接住黎明曙光
之後光輝照耀香港嘅畫面
成件事好有電影感
而家首歌嘅標準有幾撚低啊?
拋啲野出嚟傾啦齋鳩up又連埋殘體一齊講
因為和理非已經可以參與既空間越黎越少。

身邊既人唔敢上街遊行集會,而事實係有不反對通知書都可以夾硬中斷,好多和理非,行完返屋企機會都無。

依家又無大台俾佢地造神,又唔似雨傘時和平理性非暴力係主流,冇哂精神依賴,突然有首歌俾佢地寄托,咪係咁造神

依首歌其實同海闊天空既意義一樣用黎俾班人精神寄托。

最慘係要迫全世界認同,唔認同就分化,就係鬼

話國歌多餘,依家係討論國歌階段?
退一萬步,係都制定法律先,幾時輪到國歌?
何況依家打緊杖

你話首歌可以凝聚大家,更加廢話,凝聚大家係本身首歌有冇共鳴,而唔係佢係咪國歌。

唱依首歌同當年唱海闊天空其實都無分別,都係俾班左膠圍爐取暖,但問題你唔好迫人跟蹤,又叫人背,又要推上電台

學左膠講,鐘意自己會背,唔洗係咁洗版,我知你地連上街既權利都冇左,係好慘,但唔好係到發癲,要人跟。
因為和理非已經可以參與既空間越黎越少。

身邊既人唔敢上街遊行集會,而事實係有不反對通知書都可以夾硬中斷,好多和理非,行完返屋企機會都無。

依家又無大台俾佢地造神,又唔似雨傘時和平理性非暴力係主流,冇哂精神依賴,突然有首歌俾佢地寄托,咪係咁造神

依首歌其實同海闊天空既意義一樣用黎俾班人精神寄托。

最慘係要迫全世界認同,唔認同就分化,就係鬼

話國歌多餘,依家係討論國歌階段?
退一萬步,係都制定法律先,幾時輪到國歌?
何況依家打緊杖

你話首歌可以凝聚大家,更加廢話,凝聚大家係本身首歌有冇共鳴,而唔係佢係咪國歌。

唱依首歌同當年唱海闊天空其實都無分別,都係俾班左膠圍爐取暖,但問題你唔好迫人跟蹤,又叫人背,又要推上電台

學左膠講,鐘意自己會背,唔洗係咁洗版,我知你地連上街既權利都冇左,係好慘,但唔好係到發癲,要人跟。
#21 作者自己咁寫 唔好屌我
根本有班人過度解讀,死要造神。反對就係經錯
咁都要有希望嘅心先會有行動嘅
佢自己都天有光
耶撚
高登咪係,大撚把5毛瘋狂攻擊 願榮光

理由同篇文一樣
祈求 xx 萬世不朽 我覺得冇問題,
無人自大到認為 自由民主可以keep到永遠。

只係我哋有決心光復香港,
Glory to hk.
至於結果,我哋心中只能祈求佢成功。

我哋宜家個處境就係咁。

當然你話唱完,大家做唔做嘢就另一回事。
起碼佢佢內容描寫緊就係呢三個月嘅變化,狀況。

國唔國歌冇必要呢一刻傾。

都係嗰句,你有貨,請出招。
嗰個咩國c屌完人,就走咗去係好唔負責任。起碼都建議下點改。
其實唔係全世界係咁吹話佢係國歌,我連傾都唔會想傾添,你鐘意咪唱飽佢,你唱k 關我鬼事咩,係d人係咁話係國歌,有人反對就係咁屌人分化
push
目的係要鬥好聽咩?
祈求(動詞)民主與自由(名詞)萬世都不朽(形容詞)
呢句明明就係講緊 祈求(名詞)萬世都不朽 而唔係去祈求民主自由翻嚟………
究竟要幾唔熟悉文化理論先會話《願榮光》唔夠高雅係個問題?
High culture 同popular culture 之辯,喺Pierre Bourdieu 同 Susan Sontag之後已經無野好講啦喎...
共建大東亞共榮圈😱
其實我又覺得,只係理青山教徒太怨婦,但最慘係佢地其實係佔最勇武前線大多數,當香港人認同左勇武之後,佢地無啦啦就被認同左,佢地係行得前,i give them that,因為佢地真係14年已經勇武緊。但由於佢地呢4-5年都係邪教式圍爐既生態,呢排突然由邪教徒變左英雄,佢地基本係轉唔切思路,然後當發現大眾接受既係"勇武行為",而唔係"勇武既佢地",冇佢地想像果種"榮耀"、"先行者"、"眾人皆醉我獨醒"既認同,佢地就會回歸返地下社團式怨婦mode
我唔會話佢地想分化,which is其實分化唔到,佢地係有理念有覺悟願意行動既一群,更加多既係價值觀同動力既差別,佢地係內部文宣左4-5年要城邦獨立,要有本土身份認同,要自力自救,再一次,佢地又係行得前左既一群,你可以話「國師又中」,但係咪需要因為行得前就一定係領頭羊or必然係異類?我會話真係兄弟爬山,各有各做,你隔離大廈維修鑽牆嘈到你,開窗屌完咪算,對隔離棟黎講,佢地係改善緊自己環境,求同存異,唔需要吹雞班馬響樓下公園日日開片既

善用不推文回覆,歡迎討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞