[風水撚入] 香港風水邪局:孫中山紀念公園

966 回覆
2015 Like 63 Dislike

陽氣俾還俾
唔好諗住中出中山哥哥呀
Lm
Dcard 啦,仲ptt
依舊野位於紅鸞道迴旋處
叫林士石
據說係一舊礁石
原址在紅磡灣(現已被填)
首先,礁石一海都係,點解政府要花咁大工程,搬舊野黎依家呢度?
如果你話要紀念填海工程,搬過黎就地擺響度唔得?
點解又要搭咁大個監牢咁既棚去吊起舊石?(如果睇地圖,你會發現連四面既高架道路規劃都成圍困之勢)
如果舊石係值得花咁多錢去包裝,想做成一個特色歷史景點,又點解要放在遊人不能涉足既馬路迴旋處?附近亦無任何介紹?
連心經簡林,都有唔少作為景點既宣傳,但依舊林士石,你想搜到個名已經好困難,政府網頁亦無提及。
大家如果見到實物既規模就會知舊野造價一定好高,佢搞咁大陣仗,但係又咁低調,如果真係風水陣,佢既重要性未必低過金紫荊。

ps 同埋大家都知政府最興喺海邊搞風水野,而依舊石個位其實都好近紅磡海皮。

再ps 如果你用瀏覽器搜尋,係連圖片都唔多張架,就算有,亦都非常唔清晰,冇全景嗰種龐大同怪異感。
可以放埋上DCARD
呢個POST好撚鬼,引人拆啲唔係對準政權既野,大家少做呢啲招人口實既野啦,對場運動無幫助,要拆都拆政總啦。
況且風水之說,都未必準確,唔值得去咁做。
去喂雀囉
可以搞個西九文化區淨化大會喎
推俾教徒睇
國難當前咩都要試
同埋講明風水撚入
如果你唔信大可以推其他有用post
都係既 灑下米 麵包碎
其實都唔係好難姐,有教會咪call約埋一齊做姐,西九好大,就算六大宗教一人一個角都唔會影響到對方其實
請金紫荊有咩風水作用?
首先你諗下洋紫荊花瓣個樣係點
正常應該係自然展開
而唔係金紫荊咁閉合起黎
意頭上已經好唔老黎
再者你望真啲單獨一塊花瓣既形狀
就好似豎起上半身既眼鏡蛇頭咁
咁多蛇狀設計,你信係單純巧合嗎?
97出世嘅年輕人
係一個相信風水既家族長大
希望各位巴絲唔好衝動破壞果啲設施
交番比專業風水師去處理
莫非你醒得過李嘉誠同中共??人地都要搵風水佬信到十足十?你點知係假呀?幫唔幫到件事都唔係你話,如果真係幫到香港你叫人唔好做咩玩法?

起碼我會信李嘉誠話風水有用多過你話冇用啦下話。
乜都試下無壞
將孫中山像笠個習大大頭,加大個肚腩有冇得諗?變左毒蛇咬中共同
咁如果藍絲又搵人開post 話中共會渡過難關 又例如話習近平就係推背圖聖人 咁點算?
迷信野對己方有利個時係幾好用
但如果對家都用 仲要係比自己友更大規模去用就好危險
所以理性唔係話否定科學以外既野 而係知道只係人類要係歷史吸取左迷信既教訓
我自己幾信風水命理既 但外人其實無辦法判斷真假

只係分享下個人諗法 如果細路仔唔識野唔好見怪
真係屌佢老母,得閒講下冇壞,啲人唔知點評論西九填海、西隧、大嶼山機場鐵路、中環繞道、個公園,又唔睇下自然環境地理,掛住噏呢啲就覺得好過癮,連建築美學同設計觀感都唔講下就賴晒落風水到,佢哋輕鬆下唔好嘥咗時間就好喇,唔撚想理
咁唔通幫唔幫到又係你話?大把有錢佬唔信風水都發達啦,咁得閒信埋呢啲偽科學,不如推多兩次post, 叫人上街好過啦,多撚餘!
如果你敢反對宗教信仰嘅話,咁同中共有乜分別呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞