[重裝出陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (29)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
非常合理

請問各位巴打有無方法可以去除呢幾粒黑點好似係水漬嚟
德國C記枝噴泡leather soap
唔該巴打請問係唔係用完上翻shoe cream 就ok?
要睇情況
DB都慢?
我造過冇一間快過佢bor
11月一定起到比你你同ricky兄講定你結婚 佢實造到比你
正常速度
正常等1個星期fitting 之後一個星期就起貨
雖然我試過整shirt 改完又改搞左成兩個月
冇second fit?
如果岩身咪唔洗second fit囉。Second fit係一種需要而不是一個儀式
雖然我同意不是儀式,但按我經驗,尤其是第一次幫襯,有2nd fit無蝕底,除非唔夠時間。
幫襯開的我反而是skip 1st fit,直去2nd fit。
我件yuki inoue係一個fitting直出,完全無問顯。反而有啲師傅(不論中港台外國)fit個三四五次都無解決問題。其實fit幾多次同最後成果無必然關係,前設係first fitting只要無野需要大執,直接做起係好正常。

如果無需要,何苦搞多次貪佢有機會俾你企定定咩。
你個前設好重要囉!
你還記得你在舊鋪時幫我做的那件衫,咪fit咗3456次囉!
工場裁剪師傅唔聽話外加不是bespoke 外加fitter不是我what can I do?都講埋唔洗佢賠布係都要格硬慳果一碼,都唔知佢為乜

唔係有呢啲咁既尷尬經歷的話,我都唔洗好似依家咁請人坐鋪剪好扎晒試身先上工場。激鬼死。
整一套我都唔知要fit幾多次
未試過一次fitting可以直出嘅路過
身型惡攪呢D可以說係藉口,有幾多個人有完滿身型?咁你不如話師傅/fitter唔夠班好過啦
係你自己話無問題fit一次就得
same same,起碼無可能係第一次囉
你真係閱讀理解有問題

我話「如果無問題、first fitting 唔需要大執」就「無second fitting」既需要。

「First fitting無問題」係「唔需要second fitting」既前設。如果「無需要」就不用「second fitting」,因為「second fitting是一種需要而不是儀式」。

我舉左例子,話「我試過一次試完直出無問題」,但亦試過「要fit 好多次」。

因為有巴打剛剛提出問題,問「迪比哥鋪頭無second fitting 咩?」我先提出呢段野,核心思想係:需唔需要second fit係視乎情況,而非必然。

車頭橙巴打個身型難搞,所以比較難一次搞掂,佢屬於「如果要做得靚,就有需要second fitting,甚至要用多幾套同裁縫磨既類型。」

佢有需要,咪要做second fit 囉,咩藉口唔藉口姐中間又無邏輯跳躍

P.S. 我點解對「需唔需要second fit係視乎情況,而非必然。」呢個題目咁執著,係因為太多人問過我「你地會有幾多次fitting俾客?」呢個問題。

Btw,你話邊有咁多好做身材,事實上就係有,如果唔係就唔有人成衣都著得靚啦

我依家為止都係得一千零一件Yuki Inoue整既Jacket,只做過一次fitting,件野我覺得好好。可唔可以做到一次搞掂,同布有關、同客與裁縫夾唔夾有關,有咩無可能呀?
同埋fit幾多次同師傅功力有咩關係?大肚腩、圓肩、嚴重脊柱側彎、嚴重高低膊、健身大隻佬胸腰差9寸十寸etc既情況,幾勁既師傅都會保險啲做多幾次fitting啦。

但好似A記前兩日俾人鞭果位職員個身材,著成衣都靚啦,洗鬼做咁多fitting 咩?

我講緊既係通例同道理,「如first fitting 無問題就可以唔洗second fitting」,有幾難理解呀?
所以我咪話你個前設好重要囉!
師傅功力在於佢可否在度身時已掌握客人的身型而裁出「沒有需要大執」的1st fitting 囉!
唔得的話,咪要繼續fit囉。
你自己話你試過有幾多個裁縫只要一take就攪掂?一take嘅係多數,定fit兩次或以上的是多數?
我會話呢個同功力關係不大囉,反而同做得慣唔慣關係大啲。Yuki同我身材似,咪容易掌握我身材囉,Kotaro做唔慣我呢種身型,咪要搞多幾次囉,唔通過Kotaro功力不如Yuki?講唔通wo!

So far我試過 1 take既得Yuki,但我的身材也不好搞,容易做得無問題,但很難做得好睇。但你估個個好似我咁難搞咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞