[重裝出陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (29)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
用shoe tree 幫助大唔大?
雖然我覺得suede 係好襯
但個型keep 唔到耐咁
牛巴建議揀咩好
無知一問 皮鞋買大左加唔加到鞋墊
唔係好關shoe tree事,shoe trees只係幫助維持個shape 。我會平野買suede貴野買smooth leather
我所講既問題係leather surface既問題,維持鞋型trees一定有用。同埋個鞋型維唔維持到除左面皮之外仲受好多因素影響,例如lining 幾厚、stiffener 幾大塊、咩材質、濕過水後處理得恰唔恰當etc.

如果你關心既只係個shape keep 唔keep到,其實鞋面係唔係suede影響不大
我都有咁既諗法
suede 會揀berwick 粗著
smooth leather 先揀返cj

鞋形果到 我啱啱有問過下t記個sales
unline 既話會再易wa
我係擔心有時睇到LH 啲staff 啲suede
對鞋腳眼果啲邊wa 鬆得好緊要 唔太好睇
用saphir 隻suede spray 再加刷/燒會唔會令到suede 變番nappy 同顏色濃密啲?

講講下好似男人禿頭咁
想問牛巴對whisky penny loafer 係咪比一開始深色左好多?
就黎變dark brown
好睇情況
Unlined 其實eg同b&l個open都不太易wea開,有時lasting做得好唔好、個last同pattern個design都會影響到呢part
same

新手
想問其實依啲係水積定係啲皮太乾
應該點處理
thank you !
唔著襪會型好多
又學到嘢 但係我自己都係唔多接受formal 嘅嘢咁搞反差,個feel有啲似用linen又落重padding咁
巴打呢對係cj 定alden ?
同係咩色?
Alden color 8
或者有人覺得我痴撚左線,但琴日終於擺在套薄flannel上身(其實同11-12oz worsted差不多咁熱),感謝我鋪頭凍到會感親既冷氣(夏天你會見到有人要借overcoat黎著咁凍),睇番自己舊時啲衫(例如呢套Corcos),個變化都真係幾大下(心態上、審美上同身形上⋯⋯)

同場加映我對Bolero,兩年幾鳥
虧就虧啦
你夠要睇中醫
錢多係虧啲
我好窮
是日本人只穿恤衫加輕身西褲...
好悶啊
想問問睇返之前既post
你地提既啡色裁縫係指邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞