[重裝出陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (29)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
康德《實踐理性批判》?
Yes
「一個行為是否符合道德規範並不取決於行為的後果,而是採取該行為的動機。」如果因為被逼而做所謂「符合道德」的事,那便是不自由。

「只有當我們遵守道德法則時,我們才是自由的,因為我們遵守的是我們自己制定的道德準則,而如果只是因為自己想做而做,則沒有自由可言,因為你就成為各種事物的奴隸。」

善惡和道德的準則應該是每個人心中的一把尺,逼不來。
康德句statement ,本身有好幾個前設要先成立

絕對唔係for 斷章取義拎黎唔表態既檔箭牌
係咪我追得唔貼呢 我剩係見到佢飲喜茶。
飲喜茶就界定一個人既政治取向 會唔會誇張左o的
我都飲東江水, 食中國輸港既家禽, 著大陸製衫褲鞋襪, 我去工聯會學中國象棋/ 去深圳學嚐茶就係入左黨/親政府? 利申:偏黃
咁當然係有前設,請唔好誤會,我都係有表態既一份子。我只係認為人地唔表態,有佢地唔表態既自由,每個人有自己心中一把尺,唔應該因為佢地唔表態就被批判。
最近反而開心完之後果下既空虛感就係頂唔l順....
個人劣見,人嘅自由係應該要俾道德約束,所以我係唔相信人係有完全嘅自由。如果唔係同啲popo做嘅嘢有咩分別有咩分別。

BTW點解會變左哲學討論
頂唔L順仲有連登一大班巴打係度陪你
知道Ching 有表態
呢樣真心respect
因為真正紳士的話題都充滿哲學性
邊到有辦睇
DB起貨好似比較慢?
但respect佢地85三罷
唔慢啦
或者調返轉敢表態嘅鋪頭多加支持
一來有機被封殺
二來同聲同氣吹水消費都開心d
算好快喎
佢地飲屎茶應該係響上海trunk show時間,其實無論點都係會食、飲、買、訓大陸野。
好簡單, 佢地有權做任何野, 消費者亦有權因應佢地既行為而決定幫唔幫襯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞