[重裝出陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (29)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
差過香港
傾番啲舊話題,之後討論過lapel roll end point setting既問題,到底唔set end point同埋lapel roll到反皮是偷懶定係為style而做,真係要問過做果個本人先知。

不過老老柒柒,唔set lapel roll end point確實係可以做到一種sloppy既效果,呢啲情況下如果裁果個條腰畫得長,睇落真係會有果種hea頹既感覺。有時撞落啲又硬又挺又formal既料度,去營造出反差感都未嘗不可。

我自己有搞過幾件咁既野,不過好老實講句,我自己已經開始厭厭地呢種,都真係一時興起得閒得滯無屎痾先會拎出黎著下。

Formal 野撞落去個反差 唔係咁易接受

會唔會比人笑間野偷懶
你係liverano咪唔會囉不過講真,時代變緊,including classic menswear都唔例外,話唔定有一日咁樣變主流,都唔知喊好定笑好
其實做的時候無乜可能無set到個位的,因為裁的時候你都要決定,無可能無。當然你入面點做,用乜襯或帶,都會影響出來個效果,不過做起你點熨它,也是關鍵。
Carmina 啲shell 得唔得? 想買對比女朋友
請問suspender 邊啲地方搵到?
得,係會睇落乾身D
其實諗緊cj定係carmina
好耐無擺圖

DB最近好似Harrison做緊折
8800 2pc 有少少心動
價錢Ok喎試下佢
早排想入t記冇size
唯有等
裁時決定左,做時可偷懶/唔記得左/唔小心搞錯。現實上就發生過⋯⋯仲唔止一次
唉,工場係乜事都有機會發生的
有無人受留TLB split toe derby, medium brown uk6買細左
up 錯左一張
媽呀好閃呀
做乜貼埋女女圖
ching直線自爆
Suede著得多個texture會變唔少,睇舊會殘同舊好多,當然保養既方式有好多,但同smooth leather唔同,令對鞋睇落去「常新」既手段好有限。

如果唔係特別想要某種style或者追求啲咩,smooth leather幾時都係會好啲。
放閃可恥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞