[重裝出陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (29)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
算係咁啦,加個吊帶
現成恤衫邊度買好?
趕住要
馬鞍山之友?(錯重點)
有無邊個牌子嘅loafer係舒服好着架?
對berwick個底硬到 行半個鐘已經想死
berwick 個底太薄,係室內著就ok。 你可以睇下carmina,c&J 依2個牌子算入門。
loafer真係要試清楚啲,我上網買過好多對都唔岩,著一陣已經放埋一邊。
https://www.youtube.com/watch?v=Y1Ayqo0Dy4M&t=1040s

btw post 條link講下啲比較好既rtw牌子。
Belgian loafer 係應該薄底㗎啵 因為佢Blake 構造
我著一日都還好 不過返屋企都係要搵野碌下對腳板底

想試下Belgian loafer with Goodyear 構造
所以我唔多種意belgian,得對B&L同埋Berwick。
Goodyear做Belgian loafer做乜鳩咁同一般loafer有咩分別
貪佢有Belgian loafer個形
Belgian loafer 好拖鞋feel, 著落腳行市區都ok嘅
不了
Boggi 嚟到香港唔太值啦,Spier & Mackay 啲嘢係 ok,不過最主要都係ontario無乜好嘅入門選擇
人在英國,遲啲都會去睇下Boggi 。
Spier & Mackay個mtm想試下但唔知自己既measurement 買唔到,同埋就算知,佢做出嚟可能都唔岩心水。
曬到咁淺色
Aberdeen last loafer 好難搞
呢對係基本cap toe oxford, 差不多所有廠都有出,當然間間楦型都不同,要行多幾間試同看清楚邊對啱自己。
個cap和鞋身的對比只是打臘的效果
望下eg囉一係,平野好少見呢種比例
再擺耐d變ravello
真係好睇人 我好啱著aberdeen 利申扁平足
講起對7.5E短左,Fit點,但同時Arch Support似唔對位,無8D咁好支撐
佢好個last 好長但前面又好窄
我想買對nst 要9D or 8.5e
但又想買990
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞