計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
變咗life science專區 我乜都睇唔明,都係出去先

好快開新post

快啲變返統計學討論區

Stat佬
btw 等offer等到

咩係Jc 5樓咩黎

Jockey club 5樓係hku stem cell 睇黎你係另一間喇咁

邊個話一定要個層樓搞stem cell先做得stem cell

冇話唔得嘅 但感覺唔似

我都係聽過下可以搭下嘴9up

利申中三bio 大學仲未讀過bio course 但係轉bme field

轉bme more please,bme邊一個field?

Computational bio/medical imaging

Local U?

Yes其實唔難搵我

不過我跟個老細唔係exactly做呢個field

反而之前另一個prof先係 但係佢話冇錢

真係好易騎post sor
之前咁多stat math
轉下theme而已

兩邊都岩
召喚定Adam大大出post

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

轉下theme而已

兩邊都岩

Biostat

咩係Jc 5樓咩黎

Jockey club 5樓係hku stem cell 睇黎你係另一間喇咁

邊個話一定要個層樓搞stem cell先做得stem cell

冇話唔得嘅 但感覺唔似

屌你 你個major開左幾年咋

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

Sor9

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

Sor9

其實我興趣識多d bio野 但係又唔想讀course背書
咁大家知唔知CS有無rpg,做啲咩 有細佬讀緊,好奇想問下

屌你 你個major開左幾年咋

做咩屌我 我都係受害者

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

Sor9

放棄巴答

computer game都係cs範圍,梗係有rpg

不過認真,點會冇

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

Sor9

上到pg無咩背書架啦
但ug讀course背course係想打好你個底

好廣

Software eng講緊幫你debug

Network鬥快

Vision/ip 做pattern recognition

Machine learning做model

Algorithm又係鬥快

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

Sor9

上到pg無咩背書架啦

我係行偏門路線既,去左英國做research之後用個research黎apply life science pg
所以無讀過lecture course咁濟
但係in return要考entrance exam

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

Sor9

上到pg無咩背書架啦

我知呀 識個biochem讀bme心諗由closebook變open book超爽
Adam巴好似唔係度
其他人copy first page代開?

轉下theme而已

兩邊都岩

Same

Sor9

上到pg無咩背書架啦

我知呀 識個biochem讀bme心諗由closebook變open book超爽

想知imaging係學用乜機多架?

兩邊都岩

Same

Sor9

上到pg無咩背書架啦

想知imaging係學用乜機多架?

我唔係用機 係用form左既image做research

不過有讀過下d機既theory既

好快開新post

開新post又係我地econ/psycho撚上位既時候

放棄巴答

我算係偽CS 淨係做Machine Learning 但係偏math stat果邊 programming好一般
召喚定Adam大大出post

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞