計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
講起stat,呢度各位巴打對Andrew Gelman評價點?

好多人好似好buy呢套
化學jj打算讀個 MSc in biochem 再讀mphil

有MSc就報PhD啦 仲MPhil

咁睇唔起自己呀,Msc之後再mphil

會唔會因為個Msc係 local 19 one year taught master

個人認為HKU同UST taught master唔差 唔係9 hea都得

睇下咩prog啦 有d呀豬呀狗都讀得
呢個post真係多chisinlo

考慮讀RPG本身係一件chisin的事

尤其係香港

尤其係香港

視乎邊個field啦

非正常人類也
permanent head damage
推得好快

非正常人類也

下次張呢個post班chisinlo全部放入fmri scan晒佢,做個matched group cohort study
其實點解個excel次次望都見到research lihkg

adam smith 巴打自己login 睇緊?

話時話,login住個google account入去個excel會唔會比人睇到account 名? 定會變做anonymy
其實點解個excel次次望都見到research lihkg

adam smith 巴打自己login 睇緊?

話時話,login住個google account入去個excel會唔會比人睇到account 名? 定會變做anonymy

我browser開住左個page 暫時全部都係anonymy, 但歡迎你login入
有無興趣由而個post開始1001個個負責開post 定係都係我?
有無興趣由而個post開始1001個個負責開post 定係都係我?

梗係你啦做福chisinlo

梗係你啦做福chisinlo

In Adam Smith we trust
大家認為應該係尋知識定為paper?

是但搵stat model已經可以應用係turbulence 上面,然後係咁意扮下嘢,包裝下已經出到份唔差,如果實驗係自己做,基本上可以講上硬top journal...

但覺得嗰研究無乜用(自己覺得),雖然人地話嗰exp. Result 對community有用

非正常人類也

是但搵stat model已經可以應用係turbulence 上面,然後係咁意扮下嘢,包裝下已經出到份唔差,如果實驗係自己做,基本上可以講上硬top journal...

但覺得嗰研究無乜用(自己覺得),雖然人地話嗰exp. Result 對community有用

本應係為知識,但research work嘅模式係出paper,researcher都係人都要升職,結果好易背道而馳

both, paper 幫你有工作有生活; 知識的探求同打J一樣係滿足自己
你堅係chisinlo, 有份人地畀錢你做自己鐘意的野工, 其實係唔錯
至少你唔會返工等放工

有冇用呢啲野又係睇彩數。有個朋友金融危機之前寫左份關於危機的文
一開始個陣只係對某個現像好有興趣
寫完係conference pre, 同行只係覺得: "呀, 幾interesting"
點知過兩年金融海嘯, 某啲變量係match佢啲results, 同行又即刻狂cite佢篇文, 再係佢基礎上發展新野。

如果嗰科有呢啲嘢就好 無奈我暫時都未發掘到
化學jj打算讀個 MSc in biochem 再讀mphil

有MSc就報PhD啦 仲MPhil

咁睇唔起自己呀,Msc之後再mphil

會唔會因為個Msc係 local 19 one year taught master

個人認為HKU同UST taught master唔差 唔係9 hea都得

睇下咩prog啦 有d呀豬呀狗都讀得

我hku,見dept啲MA勁chur,周圍sit course,全部係aim PhD

有時都好難講
牛頓同愛因斯坦都比人質疑過佢地啲發現有乜用
光纖理論都要成廿幾年先應用到

反而好似愛迪生呢啲直接發明既野就會即時比人當寶,但佢呢種將理論轉為應用,我相信係engine medic之類會較多,psycho都已經好少同唔多受重視

有時研究確實要一步步黎,解決左呢個lock先可以再解決下一個lock,但解決一兩個lock可能唔會即時有咩用。但解決既lock越來越多,就會有睇得到既成果。

both, paper 幫你有工作有生活; 知識的探求同打J一樣係滿足自己
你堅係chisinlo, 有份人地畀錢你做自己鐘意的野工, 其實係唔錯
至少你唔會返工等放工

有冇用呢啲野又係睇彩數。有個朋友金融危機之前寫左份關於危機的文
寫完係conference pre, 同行只係覺得: "呀, 幾interesting"
點知過兩年金融海嘯, 某啲變量係match佢啲results, 同行又即刻狂cite佢篇文, 再係佢基礎上發展新野。

係,有時真係唔知自己做既嘢有無用

唯有家下埋頭苦幹算,成日聽到人講要make a difference....但聽professor and PhD講其實research都係common sense嘢,覺得好似同我想像有啲唔同。我嗰field(engineering,唔係EE)真係比較少novel嘢,反而包裝得好就唔少。

大部分時間都係砌correlation,砌到一個準少少又publish....好似對成個世界無乜作為。

有時可能係自己想得太多,真係以為自己係Tony Stark咩,我都係番去慢慢砌番model算

有時都好難講
牛頓同愛因斯坦都比人質疑過佢地啲發現有乜用
光纖理論都要成廿幾年先應用到

反而好似愛迪生呢啲直接發明既野就會即時比人當寶,但佢呢種將理論轉為應用,我相信係engine medic之類會較多,psycho都已經好少同唔多受重視

有時研究確實要一步步黎,解決左呢個lock先可以再解決下一個lock,但解決一兩個lock可能唔會即時有咩用。但解決既lock越來越多,就會有睇得到既成果。

你啱,我相信呢個問題應該每一個做research 既都有疑惑過,可能我過多幾年就覺得呢個係on9想法。

至少你唔會返工等放工

係,有時真係唔知自己做既嘢有無用

唯有家下埋頭苦幹算,成日聽到人講要make a difference....但聽professor and PhD講其實research都係common sense嘢,覺得好似同我想像有啲唔同。我嗰field(engineering,唔係EE)真係比較少novel嘢,反而包裝得好就唔少。

大部分時間都係砌correlation,砌到一個準少少又publish....好似對成個世界無乜作為。

有時可能係自己想得太多,真係以為自己係Tony Stark咩,我都係番去慢慢砌番model算

p hacking嘅價值根本係負
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞