計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我而家係法國exchange 咁岩有個top machine learning conference ICLR 2017 係法國搞 應唔應該去識下prof
http://www.iclr.cc

Why not? Mark定prof之後r水吹

不過認真我聽返黎似乎HKU災難D, 不過我無grade distribution係手好難講到乜野

Kong U math 踩mean應該C+

Ust差唔多啦
我高mean兩個sd都係b/b+

UST 少過30人的班 / Honors course 通常會好grade d
mean可能會有B, 有D可能係大半班A range

UST好就好在有Honours course 班神人自己玩
凡夫侶子玩普通野
我而家係法國exchange 咁岩有個top machine learning conference ICLR 2017 係法國搞 應唔應該去識下prof
http://www.iclr.cc

Why not? Mark定prof之後r水吹

暫時未知咩prof會去 希望撞到想跟果D

UST 少過30人的班 / Honors course 通常會好grade d

HKU係人越少越危險 A range percentage 有限要同人爭
hku stat就用standard grading 90%拎A+ 85A咁 可以人人好grade

HKU係人越少越危險 A range percentage 有限要同人爭
hku stat就用standard grading 90%拎A+ 85A咁 可以人人好grade

都可以人人爛grade

都可以人人爛grade

High risk high return

不過認真我聽返黎似乎HKU災難D, 不過我無grade distribution係手好難講到乜野

Ust差唔多啦

凡夫侶子玩普通野

傻啦, Math Honors course你9 fing都好爛極都係C/C+, 但係普通version 9 fing分分鐘fail都似
如果係某個人教仲要有B-添

其實因為依行經驗一黎好緊要
二黎我得second up
三黎等學校無同我想做嘅topic有關係
所以一開始係希望儲多啲經驗同洗底
等自己有多啲bargaining power

出國意思係有冇申請到/有offer先
但你話就話儲經驗,實做就做soci
如果冇野做空窗期咁可以做佢個幾個月先嘅

所以先唔知上唔上好
個經驗真係無乜用

其實因為依行經驗一黎好緊要
二黎我得second up
三黎等學校無同我想做嘅topic有關係
所以一開始係希望儲多啲經驗同洗底
等自己有多啲bargaining power

出國意思係有冇申請到/有offer先
但你話就話儲經驗,實做就做soci
如果冇野做空窗期咁可以做佢個幾個月先嘅

所以先唔知上唔上好
個經驗真係無乜用

施主無乞食的決心的話回頭是岸呀

Ust差唔多啦

凡夫侶子玩普通野

傻啦, Math Honors course你9 fing都好爛極都係C/C+, 但係普通version 9 fing分分鐘fail都似

學深啲咪俾好grade啲
淺啲都9 fing搞唔掂都抵F

Ust差唔多啦

凡夫侶子玩普通野

同埋普通version mean得C+

Ust差唔多啦

凡夫侶子玩普通野

同埋普通version mean得C+

起碼有得揀
Hi又係我
之前話報老細ra搏日後phd個個

今日同佢傾左
佢話基本上我都唔qualify做個ra
因為有好多人報同有phd報

佢話之後會有ra岩我做
但係成個proj得幾個月,而且唔多實際research
佢話雖然同我想做個topic有關,但會偏向sociology有關
而我想做係biology

我亦有問佢如果真係想做research咁點
佢話雖然佢會比幫助,但要自己工餘時間/放假做

大家點睇?
我應唔應該去馬,再搏日後讀上去?

但你係佢心目中唔qualify? 做完RA奴唔請番做PhD都可能喎
係我揾過個 係度做自己唔想做嘅野感覺似走歪

我見外國top u 有d phd既profile係 bachelor -> RA -> Msc -> Phd……漫漫長路

Me就係 ug msc RA(now) 再PhD 打好個底好重要
Hi又係我

今日同佢傾左

佢話之後會有ra岩我做
佢話雖然同我想做個topic有關,但會偏向sociology有關

大家點睇?

但你係佢心目中唔qualify? 做完RA奴唔請番做PhD都可能喎

我見外國top u 有d phd既profile係 bachelor -> RA -> Msc -> Phd……漫漫長路

Me就係 ug msc RA(now) 再PhD 打好個底好重要

Agger
利伸:無底
係第一個post留過名
而家多左咁多Math 人嘅
三大pure math mphil grad有出過幾top下 嘅journey paper
不過都無再讀上去PhD,出左黎做野搵錢養家
想讀pure math PhD真係要諗清楚先
生物文化層都未滿足到,點去諗真善美?
Hi又係我

今日同佢傾左

佢話之後會有ra岩我做

大家點睇?

Agger

佢有冇講要識d咩?
好難ge?
不過如果我係你, 唔怕辛苦咪多線發展. 繼續approach其他人, 同時再了解多d呢個教授想點, 始終有人回覆比反應唔是成日都會有。當然, 係會有可能到最後佢咩都比唔到你. 但我估d 經驗都有用掛?

btw, 我而家都係sell自己識做d咩多, 可能唔一定係最想做果part, 但入到個pool, 第時可以追番, 我自己就覺得唔太擔心.

但無論點揀, 都有賭博成分架啦....
係第一個post留過名
而家多左咁多Math 人嘅
三大pure math mphil grad有出過幾top下 嘅journey paper
不過都無再讀上去PhD,出左黎做野搵錢養家
想讀pure math PhD真係要諗清楚先
生物文化層都未滿足到,點去諗真善美?

其實有興趣想知多d math通常係做d咩架? 完全唔熟呢行

利申: 會考f左math
Hi又係我

今日同佢傾左

佢話之後會有ra岩我做

大家點睇?

Agger

佢有冇講要識d咩?
好難ge?
不過如果我係你, 唔怕辛苦咪多線發展. 繼續approach其他人, 同時再了解多d呢個教授想點, 始終有人回覆比反應唔是成日都會有。當然, 係會有可能到最後佢咩都比唔到你. 但我估d 經驗都有用掛?

btw, 我而家都係sell自己識做d咩多, 可能唔一定係最想做果part, 但入到個pool, 第時可以追番, 我自己就覺得唔太擔心.

我直情唔係做exactly自己個field la
最緊要係學到同應用到transferable technical skills, stat之類(biostat? ), 打唔打動到人睇表現者
Hi又係我

今日同佢傾左

佢話之後會有ra岩我做

大家點睇?

Agger

佢有冇講要識d咩?
好難ge?

最緊要係學到同應用到transferable technical skills, stat之類(biostat? ), 打唔打動到人睇表現者

Transferable skills係重點,萬一第時完左phd想quit academia就靠佢地搵食
Hi又係我

今日同佢傾左

佢話之後會有ra岩我做

大家點睇?

Agger

佢有冇講要識d咩?
好難ge?

Transferable skills係重點,萬一第時完左phd想quit academia就靠佢地搵食

識多D stat 同 software 第時大把世界

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

我仲記得我之前take羅家豪linear algebra個mean四十幾,我以為自己拎八十幾ok啦,點知有成堆mainland 九字頭 極無助 係我太廢定點 來生唔take hku math course

你 sem 1 定 2 take?

我個 experience同你相反,整體啲人成績唔錯但又冇人咁屈機
我想知HKU同CU Math的學習環境會唔會好似UST咁frustrating

我之前take幾個math course同mainland隻抽都好frustrating hku好多nds係math 個個高考狀元咁款
Stat啲mainland冇咁變態都仲可以輕鬆壓倒

其實UST d pure math course咪又係同班mainland隻揪

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

我有興趣睇HKU 升PhD d data邊度有得睇?
三大的mainland比較好難分邊D勁D

邊有得睇 都係聽Prof講同埋八返來
我自己PG識落唔少mainland 個個都話HKU最難入 不過無謂比較喇
總之班友唔係人咁品 日日讀書都係俾佢地屈 去讀Stat先好返D

所以你放棄咗數?
諗住寫信俾department head R個暑假part time RA 做,寫下自己interest 同佢夾之外仲有咩要講
諗住寫信俾department head R個暑假part time RA 做,寫下自己interest 同佢夾之外仲有咩要講

有無take過佢堂?

有無take過佢堂?

得有次同佢仲有一班人傾學校d admin野係咪收得皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞