計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
grad左年幾
想由RA再讀上去
但已經成26歲,讀完phd都成30
諗到呢到都唔知去唔去馬好
有冇人都係咁既情況

大把人到三四十歲都係一事無成,或者做緊唔鍾意既野,30歲有咩所謂

好多人一grad就做19文職,直到三十/四十歲,最多升一升做admin/manager

做research當興趣,係大學呢個diversified既環境做野,又可以去下外國dept體驗下文化,就算係ra都已經好過好多人

RA都要睇咩condition同dept ge...有時仲慘過做校工, 乜福利都冇

好多prof做十幾年都係AP, 基本上入到個pool已經好受尊重, 同埋虛榮d黎講, 係一個身份象徵

btw, 某d field好多prof都係出面做左好多年之後先入番學校, business field最多. 可能成50歲先做AP

Conference 聽,PhD grad average age 係30-33

有不少人係出面做過野幾年先返入去讀。
有同學grad先26; 有同學入個陣已經37
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

大把人到三四十歲都係一事無成,或者做緊唔鍾意既野,30歲有咩所謂

好多人一grad就做19文職,直到三十/四十歲,最多升一升做admin/manager

做research當興趣,係大學呢個diversified既環境做野,又可以去下外國dept體驗下文化,就算係ra都已經好過好多人

RA都要睇咩condition同dept ge...有時仲慘過做校工, 乜福利都冇

好多prof做十幾年都係AP, 基本上入到個pool已經好受尊重, 同埋虛榮d黎講, 係一個身份象徵

btw, 某d field好多prof都係出面做左好多年之後先入番學校, business field最多. 可能成50歲先做AP

Conference 聽,PhD grad average age 係30-33

18入ug, 4年
22入master, 2年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
21入master, 1年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

UK 個堆大部分都要做postdoc/fellow, 就算係G5
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

UK 個堆大部分都要做postdoc/fellow, 就算係G5

除非沈詩鈞

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

UK 個堆大部分都要做postdoc/fellow, 就算係G5[/quote]
香港讀ug同去US讀已經至少多2年

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

香港讀ug同去US讀已經至少多2年 [/quote]

US humanity PhD average 8年
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

除非沈詩鈞

我當年小學都仲係比老師當問題學生叫我去讀特殊學校
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

Math 可以快D ge, 30-31有機會做到AP

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

US humanity PhD average 8年[/quote]
其實好多人都要需要長過expected 既時間
所以所謂幾年畢業
都係因人而異
postdoc 係呢個年代
邊到畢業都要做

不過認真我聽返黎似乎HKU災難D, 不過我無grade distribution係手好難講到乜野

Kong U math 踩mean應該C+

Ust差唔多啦
我高mean兩個sd都係b/b+

師兄原來你都UST?

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做[/quote]

咁我都算好彩
UG升到PHD
比心機應該28歲grad到
不過我都覺得好老了....

最慘係如果placement係去啲埠仔做AP咁真係成世唔洗諗結婚

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

夠ust爛咩 等數廢巴答

我講乜都無人信
話某個course好grade無人信心仲要鬧9我
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

DG 利申drop左

如果方子豪教DG應該可以考慮一戰

pure math最痛苦係去到4字頭都爛 得熊貓比得鬆

利申剩係讀左兩個applied advance

果科叫introduction to commutative diagrams

認真4字頭pure math得dg爛

Game theory grade伏人伏

個fd讀到sfq想e爆佢

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

最慘係如果placement係去啲埠仔做AP咁真係成世唔洗諗結婚[/quote]
屌唔住咪出黎搵工lor,留係美帝做industry前途都唔會差

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

最慘係如果placement係去啲埠仔做AP咁真係成世唔洗諗結婚

屌唔住咪出黎搵工lor,留係美帝做industry前途都唔會差[/quote]

但係讀得就係想做academia

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

屌唔住咪出黎搵工lor,留係美帝做industry前途都唔會差[/quote]
我覺得32 前畢到未算老
當你做3年post doc
都係35上ap
算係好唔錯嫁啦

你可以咁諗
你係大學入面
最多係咩
學生妹

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

夠ust爛咩 等數廢巴答

我講乜都無人信
話某個course好grade無人信心仲要鬧9我
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

DG 利申drop左

如果方子豪教DG應該可以考慮一戰

pure math最痛苦係去到4字頭都爛 得熊貓比得鬆

利申剩係讀左兩個applied advance

果科叫introduction to commutative diagrams

認真4字頭pure math得dg爛

Game theory grade伏人伏

個fd讀到sfq想e爆佢

Rule: 超過40人的course一定爛

都係35上ap
算係好唔錯嫁啦

你可以咁諗
你係大學入面
最多係咩
學生妹

讀UG嗰陣都識唔到幾多個
唔覺得以後會有時間/機會
大部份女仔都係鍾意玩 覺得讀書係悶/無聊

都係35上ap
算係好唔錯嫁啦

你可以咁諗
你係大學入面
最多係咩
學生妹

讀UG嗰陣都識唔到幾多個
唔覺得以後會有時間/機會
大部份女仔都係鍾意玩 覺得讀書係悶/無聊

地位 / 名 / 錢, 是但有一樣都足以高潮

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

最慘係如果placement係去啲埠仔做AP咁真係成世唔洗諗結婚[/quote]

諗得phd呢條路, 要perceive自己讀完phd就好似人地升做assistant manager.
做到AP就好似人地做到副經理咁

當然上面仲有manager, district manager, vice EO, CEO等等

無論你係academia定business, 都係small potato

18入ug, 4年
24入phd, 6年
都30.

如果想快d去英國讀.
18入ug, 3年
22入phd, 3年
25歲做prof.

assume你係天才.
18入ug, 3年
21直入phd, 3年
24歲做prof.

我都係ff下姐...

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

屌唔住咪出黎搵工lor,留係美帝做industry前途都唔會差

但係讀得就係想做academia[/quote]
我又唔覺得wor,起碼我係當俾個機會自己做鍾意做既野,完左PhD行唔行落去都唔係問題,反正PhD做stat/model development堆skills都transferable。
真係屌唔住最好早d發現添,讀緊果時已經可以出去intern/操好computing

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

我又唔覺得wor,起碼我係當俾個機會自己做鍾意做既野,完左PhD行唔行落去都唔係問題,反正PhD做stat/model development堆skills都transferable。
真係屌唔住最好早d發現添,讀緊果時已經可以出去intern/操好computing [/quote]
我已經諗好唔做academia
就轉行做genetic counselor

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

真係屌唔住最好早d發現添,讀緊果時已經可以出去intern/操好computing

就轉行做genetic counselor[/quote]
我要去online game公司用data mining/machine learning捉嘴炮/外掛狗

不過認真我聽返黎似乎HKU災難D, 不過我無grade distribution係手好難講到乜野

Kong U math 踩mean應該C+

Ust差唔多啦
我高mean兩個sd都係b/b+

師兄原來你都UST?

好耐之前

所以所謂幾年畢業
都係因人而異
邊到畢業都要做

咁我都算好彩
UG升到PHD

就轉行做genetic counselor

我要去online game公司用data mining/machine learning捉嘴炮/外掛狗

用心理學理論吹西水, 再寫埋D懶係舒淇ge文學作品.
係第一個post留過名
而家多左咁多Math 人嘅
三大pure math mphil grad有出過幾top下 嘅journey paper
不過都無再讀上去PhD,出左黎做野搵錢養家
想讀pure math PhD真係要諗清楚先
生物文化層都未滿足到,點去諗真善美?

其實有興趣想知多d math通常係做d咩架? 完全唔熟呢行

利申: 會考f左math

其實讀math好多野都做得架wo
我自己就係間boutique hedge fund做緊research assistant

哦. 咁如果係好pure ge math theoretical research, 會做d咩架

係大學度做research 囉

我意思係會做D咩topic, 完全冇概念

例如psychi會study下epidemiology, treatment effects咁. 咁math會做d咩?

都係不外乎algebra, geometry, number theory, etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞