計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我想知HKU同CU Math的學習環境會唔會好似UST咁frustrating

我之前take幾個math course同mainland隻抽都好frustrating hku好多nds係math 個個高考狀元咁款
Stat啲mainland冇咁變態都仲可以輕鬆壓倒

其實UST d pure math course咪又係同班mainland隻揪

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

我有興趣睇HKU 升PhD d data邊度有得睇?
三大的mainland比較好難分邊D勁D

邊有得睇 都係聽Prof講同埋八返來
我自己PG識落唔少mainland 個個都話HKU最難入 不過無謂比較喇
總之班友唔係人咁品 日日讀書都係俾佢地屈 去讀Stat先好返D
化學jj打算讀個 MSc in biochem 再讀mphil

有MSc就報PhD啦 仲MPhil

咁睇唔起自己呀,Msc之後再mphil

會唔會因為個Msc係 local 19 one year taught master

個人認為HKU同UST taught master唔差 唔係9 hea都得
Hi又係我
之前話報老細ra搏日後phd個個

今日同佢傾左
佢話基本上我都唔qualify做個ra
因為有好多人報同有phd報

佢話之後會有ra岩我做
但係成個proj得幾個月,而且唔多實際research
佢話雖然同我想做個topic有關,但會偏向sociology有關
而我想做係biology

我亦有問佢如果真係想做research咁點
佢話雖然佢會比幫助,但要自己工餘時間/放假做

大家點睇?
我應唔應該去馬,再搏日後讀上去?

但你係佢心目中唔qualify? 做完RA奴唔請番做PhD都可能喎
係我揾過個 係度做自己唔想做嘅野感覺似走歪

我見外國top u 有d phd既profile係 bachelor -> RA -> Msc -> Phd……漫漫長路

全港得佢一個係依方面expert
所以一係跟佢,一係直接出國,一係同科研講拜拜

唔qualify係因為佢要一啲人材係識啲佢唔識嘅野
而我諗全香港都無十個人會識

另外ra奴完上唔到phd都幾肯定
因為無budget
我想知HKU同CU Math的學習環境會唔會好似UST咁frustrating

我之前take幾個math course同mainland隻抽都好frustrating hku好多nds係math 個個高考狀元咁款
Stat啲mainland冇咁變態都仲可以輕鬆壓倒

其實UST d pure math course咪又係同班mainland隻揪

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

我有興趣睇HKU 升PhD d data邊度有得睇?
三大的mainland比較好難分邊D勁D

邊有得睇 都係聽Prof講同埋八返來
我自己PG識落唔少mainland 個個都話HKU最難入 不過無謂比較喇
總之班友唔係人咁品 日日讀書都係俾佢地屈 去讀Stat先好返D

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

因為無budget

既然你都咁肯定 咁做咩唔出國 你ultimate goal唔係PhD咩

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

因為CU UST公開

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

夠ust爛咩 等數廢巴答

因為CU UST公開

因為無budget

既然你都咁肯定 咁做咩唔出國 你ultimate goal唔係PhD咩

其實因為依行經驗一黎好緊要
二黎我得second up
三黎等學校無同我想做嘅topic有關係
所以一開始係希望儲多啲經驗同洗底
等自己有多啲bargaining power

因為CU UST公開

肯定HKU爛 HKU唔撚拉curve 全班低分全班一齊仆街 等貓咪講下HKU點俾grade

因為CU UST公開

但係上面師兄話好多去到berkeley harvard

因為CU UST公開

我講乜都無人信
話某個course好grade無人信心仲要鬧9我
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

因為CU UST公開

我講乜都無人信
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

毒撚係咁

因為CU UST公開

我講乜都無人信

不過認真我聽返黎似乎HKU災難D, 不過我無grade distribution係手好難講到乜野

因為CU UST公開

我講緊mainland神人呀 我地呢D凡夫俗子拎條A-都好撚難

因為CU UST公開

我講緊mainland神人呀 我地呢D凡夫俗子拎條A-都好撚難

講真local讀數唔好去HKU啦
最理想係CU
如果已經ready做research就UST

不過認真我聽返黎似乎HKU災難D, 不過我無grade distribution係手好難講到乜野

Kong U math 踩mean應該C+

我講緊mainland神人呀 我地呢D凡夫俗子拎條A-都好撚難 [/quote]
有friend intro course齊齊攞A+
佢自己take advanced course就變咗C+

Ust差唔多啦
我高mean兩個sd都係b/b+

Ust差唔多啦

利伸:好多年前
我而家係法國exchange 咁岩有個top machine learning conference ICLR 2017 係法國搞 應唔應該去識下prof
http://www.iclr.cc

其實因為依行經驗一黎好緊要
二黎我得second up
三黎等學校無同我想做嘅topic有關係
所以一開始係希望儲多啲經驗同洗底
等自己有多啲bargaining power

出國意思係有冇申請到/有offer先
但你話就話儲經驗,實做就做soci
如果冇野做空窗期咁可以做佢個幾個月先嘅

Ust差唔多啦

UST 少過30人的班 / Honors course 通常會好grade d
mean可能會有B, 有D可能係大半班A range
我而家係法國exchange 咁岩有個top machine learning conference ICLR 2017 係法國搞 應唔應該去識下prof
http://www.iclr.cc

Why not? Mark定prof之後r水吹

有friend intro course齊齊攞A+
佢自己take advanced course就變咗C+

advanced course我覺得無謂爛grade
不過讀pure math的我焗住讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞