計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

其實我本身都鐘意讀math
不過驚讀advanced會爛grade搞到自己讀唔到上去成績差冇人收 所以轉咗去讀stat
下年去到Michigan再讀analysis同real analysis 計grade都唔驚因為已上岸

same

我會 take intro to anal咁大把 anal I 就咪搞我

讀下ode, numerical analysis好過

analysis I有幾難

都市傳聞話有人f咗幾次要 defer

我最少識兩個人因為fail analysis I 而defer

真係要睇過份卷先知有幾恐怖

有無email?

Post email上唻 一search就起底

可以開temporary email㗎嘛

sohokfaichai at hotmail dot com

—陣sd畀你望望
諗住寫信俾department head R個暑假part time RA 做,寫下自己interest 同佢夾之外仲有咩要講

有無take過佢堂?

得有次同佢仲有一班人傾學校d admin野係咪收得皮

唔係我都係問問,因為head通常好少堂,好似以前張五常
搵佢狂傾計傾common research interests, 同自己本身成績ok, 機會就大好多
有無chem bro

你 sem 1 定 2 take?

我個 experience同你相反,整體啲人成績唔錯但又冇人咁屈機

兩年前sem 2 嗰個sem羅家豪都話我take個年個cohort係咁多年最勁
grad左年幾
想由RA再讀上去
但已經成26歲,讀完phd都成30
諗到呢到都唔知去唔去馬好
有冇人都係咁既情況
諗住寫信俾department head R個暑假part time RA 做,寫下自己interest 同佢夾之外仲有咩要講

有無take過佢堂?

搵佢狂傾計傾common research interests, 同自己本身成績ok, 機會就大好多

唔知點搵佢傾計 又唔熟又驚阻到人做野
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

而家RA緊?
有心唔怕遲 反正出黎做research冇人理你幾時obtain到PhD 30亦都好閒,好多人係咁
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

而家RA緊?
有心唔怕遲 反正出黎做research冇人理你幾時obtain到PhD 30亦都好閒,好多人係咁

放心, 大過你, 仲未讀

有無take過佢堂?

唔知點搵佢傾計 又唔熟又驚阻到人做野

通常第一次傾就feel到對方nice唔nice 唔傾就難d有機啦
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

大把人到三四十歲都係一事無成,或者做緊唔鍾意既野,30歲有咩所謂
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

大把人到三四十歲都係一事無成,或者做緊唔鍾意既野,30歲有咩所謂

30而立
40不惑

就算40歲先做AP, 都有25年比你捱呀老友

我個 experience同你相反,整體啲人成績唔錯但又冇人咁屈機

兩年前sem 2 嗰個sem羅家豪都話我take個年個cohort係咁多年最勁

傳說中的八成幾人a range?
grad左年幾
想由RA再讀上去
有冇人都係咁既情況

好多人一grad就做19文職,直到三十/四十歲,最多升一升做admin/manager

做research當興趣,係大學呢個diversified既環境做野,又可以去下外國dept體驗下文化,就算係ra都已經好過好多人

RA都要睇咩condition同dept ge...有時仲慘過做校工, 乜福利都冇

好多prof做十幾年都係AP, 基本上入到個pool已經好受尊重, 同埋虛榮d黎講, 係一個身份象徵

btw, 某d field好多prof都係出面做左好多年之後先入番學校, business field最多. 可能成50歲先做AP

No la 個年鬆手都係3成
不過我知以前multivariable calculus應該有個sem試過9成拎A

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

夠ust爛咩 等數廢巴答

我講乜都無人信
話某個course好grade無人信心仲要鬧9我
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

DG 利申drop左

如果方子豪教DG應該可以考慮一戰

pure math最痛苦係去到4字頭都爛 得熊貓比得鬆

利申剩係讀左兩個applied advance

我見外國top u 有d phd既profile係 bachelor -> RA -> Msc -> Phd……漫漫長路

Me就係 ug msc RA(now) 再PhD 打好個底好重要

Agger
利伸:無底

佢有冇講要識d咩?
好難ge?
不過如果我係你, 唔怕辛苦咪多線發展. 繼續approach其他人, 同時再了解多d呢個教授想點, 始終有人回覆比反應唔是成日都會有。當然, 係會有可能到最後佢咩都比唔到你. 但我估d 經驗都有用掛?

btw, 我而家都係sell自己識做d咩多, 可能唔一定係最想做果part, 但入到個pool, 第時可以追番, 我自己就覺得唔太擔心.

但無論點揀, 都有賭博成分架啦....

我直情唔係做exactly自己個field la
最緊要係學到同應用到transferable technical skills, stat之類(biostat? ), 打唔打動到人睇表現者

Transferable skills係重點,萬一第時完左phd想quit academia就靠佢地搵食

識多D stat 同 software 第時大把世界

我完左依期midterm會再睇下其他prof嘅interest可唔可夾到

佢想要一啲識第二隻species嘅人
你知bio架喇
通常熟一隻species已經可以做expert
但我就係想做佢個species

想問一下transferable skill例如biostat出到黎可以點搵食?唔熟依方面

不過我知以前multivariable calculus應該有個sem試過9成拎A

lkh

邊年 multi cal

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

我講乜都無人信
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

DG 利申drop左

巴打你地已經討論到咩教授教, 離被起底不遠了

lkh 話有一年八成

邊年 multi cal邊個教
係第一個post留過名
而家多左咁多Math 人嘅
三大pure math mphil grad有出過幾top下 嘅journey paper
不過都無再讀上去PhD,出左黎做野搵錢養家
想讀pure math PhD真係要諗清楚先
生物文化層都未滿足到,點去諗真善美?

其實有興趣想知多d math通常係做d咩架? 完全唔熟呢行

利申: 會考f左math

其實讀math好多野都做得架wo
我自己就係間boutique hedge fund做緊research assistant

我見外國top u 有d phd既profile係 bachelor -> RA -> Msc -> Phd……漫漫長路

Me就係 ug msc RA(now) 再PhD 打好個底好重要

Agger
利伸:無底

佢有冇講要識d咩?
好難ge?
不過如果我係你, 唔怕辛苦咪多線發展. 繼續approach其他人, 同時再了解多d呢個教授想點, 始終有人回覆比反應唔是成日都會有。當然, 係會有可能到最後佢咩都比唔到你. 但我估d 經驗都有用掛?

btw, 我而家都係sell自己識做d咩多, 可能唔一定係最想做果part, 但入到個pool, 第時可以追番, 我自己就覺得唔太擔心.

但無論點揀, 都有賭博成分架啦....

我直情唔係做exactly自己個field la
最緊要係學到同應用到transferable technical skills, stat之類(biostat? ), 打唔打動到人睇表現者

Transferable skills係重點,萬一第時完左phd想quit academia就靠佢地搵食

識多D stat 同 software 第時大把世界

我完左依期midterm會再睇下其他prof嘅interest可唔可夾到

佢想要一啲識第二隻species嘅人
你知bio架喇
通常熟一隻species已經可以做expert
但我就係想做佢個species

想問一下transferable skill例如biostat出到黎可以點搵食?唔熟依方面

藥, 醫療儀器相關GE公司, 醫院行政. 全部都要識, 你知啦, 佢地都要test effect size之類架嘛. 其他方面等其他巴打補充

因為CU UST公開

我講乜都無人信

DG 利申drop左

成個 department咁多人邊有咁易

因為CU UST公開

我講乜都無人信

DG 利申drop左

果個course長期都係同一條友教 難到比人投訴 連其他prof都唔知佢想點

不過有個local prof岩岩返黎 又係果個field 以為有機會打救我地
係第一個post留過名
而家多左咁多Math 人嘅
三大pure math mphil grad有出過幾top下 嘅journey paper
不過都無再讀上去PhD,出左黎做野搵錢養家
想讀pure math PhD真係要諗清楚先
生物文化層都未滿足到,點去諗真善美?

其實有興趣想知多d math通常係做d咩架? 完全唔熟呢行

利申: 會考f左math

其實讀math好多野都做得架wo
我自己就係間boutique hedge fund做緊research assistant

哦. 咁如果係好pure ge math theoretical research, 會做d咩架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞