計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

Agger
利伸:無底

佢有冇講要識d咩?
好難ge?
不過如果我係你, 唔怕辛苦咪多線發展. 繼續approach其他人, 同時再了解多d呢個教授想點, 始終有人回覆比反應唔是成日都會有。當然, 係會有可能到最後佢咩都比唔到你. 但我估d 經驗都有用掛?

btw, 我而家都係sell自己識做d咩多, 可能唔一定係最想做果part, 但入到個pool, 第時可以追番, 我自己就覺得唔太擔心.

但無論點揀, 都有賭博成分架啦....

我直情唔係做exactly自己個field la
最緊要係學到同應用到transferable technical skills, stat之類(biostat? ), 打唔打動到人睇表現者

Transferable skills係重點,萬一第時完左phd想quit academia就靠佢地搵食

識多D stat 同 software 第時大把世界

我完左依期midterm會再睇下其他prof嘅interest可唔可夾到

佢想要一啲識第二隻species嘅人
你知bio架喇
通常熟一隻species已經可以做expert
但我就係想做佢個species

想問一下transferable skill例如biostat出到黎可以點搵食?唔熟依方面

藥, 醫療儀器相關GE公司, 醫院行政. 全部都要識, 你知啦, 佢地都要test effect size之類架嘛. 其他方面等其他巴打補充

最簡單,data scientist
各位前輩請受小弟一拜

如果有人想改文寫信 我可以幫幫到手

http://t.me/Scottish_Salmon
各位前輩請受小弟一拜

如果有人想改文寫信 我可以幫幫到手

http://t.me/Scottish_Salmon

唔明,幫我寫LoR?

我完左依期midterm會再睇下其他prof嘅interest可唔可夾到

佢想要一啲識第二隻species嘅人
你知bio架喇
通常熟一隻species已經可以做expert
但我就係想做佢個species

想問一下transferable skill例如biostat出到黎可以點搵食?唔熟依方面

美國藥廠需要大量statistician statistics係研藥好重要,FDA approve你個cancer drug都係睇statistics
其他當然唔少得Health services,epidemiology

lkh

邊年 multi cal

2013-2014 sem 2

二十一世紀最性感的職業:Data Scientist
https://buzzorange.com/techorange/2012/10/05/data-scientists-the-definition-of-sexy/

性感 咩term

唔明,幫我寫LoR?

姐係professor叫你自己draft就搵salmon意思?

https://buzzorange.com/techorange/2012/10/05/data-scientists-the-definition-of-sexy/

性感 咩term

The definition of sexy
我想知HKU同CU Math的學習環境會唔會好似UST咁frustrating

我之前take幾個math course同mainland隻抽都好frustrating hku好多nds係math 個個高考狀元咁款
Stat啲mainland冇咁變態都仲可以輕鬆壓倒

其實UST d pure math course咪又係同班mainland隻揪

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

我有興趣睇HKU 升PhD d data邊度有得睇?
三大的mainland比較好難分邊D勁D

邊有得睇 都係聽Prof講同埋八返來
我自己PG識落唔少mainland 個個都話HKU最難入 不過無謂比較喇
總之班友唔係人咁品 日日讀書都係俾佢地屈 去讀Stat先好返D

所以你放棄咗數?

PG Stat + Data Science 唔係pure math囉 但都多數

我之前take幾個math course同mainland隻抽都好frustrating hku好多nds係math 個個高考狀元咁款

其實UST d pure math course咪又係同班mainland隻揪

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

我自己PG識落唔少mainland 個個都話HKU最難入 不過無謂比較喇
總之班友唔係人咁品 日日讀書都係俾佢地屈 去讀Stat先好返D

所以你放棄咗數?

PG Stat + Data Science 唔係pure math囉 但都多數

唔係讀數既人就會覺得我地識好多數

係讀數既人面前真係唔敢講自己識數學

性感 咩term

The definition of sexy

好唔爭氣笑左

表示自己同廢jer無異 咩數都唔識

好唔爭氣笑左

性感由我定義

好唔爭氣笑左

性感由我定義

Harvard business

好唔爭氣笑左

性感由我定義

錢多咪sexy

x2

x2

x3
係第一個post留過名
而家多左咁多Math 人嘅
三大pure math mphil grad有出過幾top下 嘅journey paper
不過都無再讀上去PhD,出左黎做野搵錢養家
想讀pure math PhD真係要諗清楚先
生物文化層都未滿足到,點去諗真善美?

其實有興趣想知多d math通常係做d咩架? 完全唔熟呢行

利申: 會考f左math

其實讀math好多野都做得架wo
我自己就係間boutique hedge fund做緊research assistant

哦. 咁如果係好pure ge math theoretical research, 會做d咩架

係大學度做research 囉

好唔爭氣笑左

性感由我定義

錢多咪sexy

Agger

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

夠ust爛咩 等數廢巴答

我講乜都無人信
話某個course好grade無人信心仲要鬧9我
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

DG 利申drop左

如果方子豪教DG應該可以考慮一戰

pure math最痛苦係去到4字頭都爛 得熊貓比得鬆

利申剩係讀左兩個applied advance

果科叫introduction to commutative diagrams

因為CU UST公開
不過mainland傾好HKU唔算新鮮事, 而家仲要"排全港第一"

HKU math整爛哂學生啲grade 讀唔到上去 唔敢公開

夠ust爛咩 等數廢巴答

我講乜都無人信
話某個course好grade無人信心仲要鬧9我
話某個course爛grade D人就狗衝去讀, 爛左grade左果陣就屌哂老母咁

DG 利申drop左

如果方子豪教DG應該可以考慮一戰

pure math最痛苦係去到4字頭都爛 得熊貓比得鬆

利申剩係讀左兩個applied advance

果科叫introduction to commutative diagrams

認真4字頭pure math得dg爛

所以你放棄咗數?

咁我的確識唔少數
grad左年幾
想由RA再讀上去
但已經成26歲,讀完phd都成30
諗到呢到都唔知去唔去馬好
有冇人都係咁既情況

大把人到三四十歲都係一事無成,或者做緊唔鍾意既野,30歲有咩所謂

好多人一grad就做19文職,直到三十/四十歲,最多升一升做admin/manager

做research當興趣,係大學呢個diversified既環境做野,又可以去下外國dept體驗下文化,就算係ra都已經好過好多人

RA都要睇咩condition同dept ge...有時仲慘過做校工, 乜福利都冇

好多prof做十幾年都係AP, 基本上入到個pool已經好受尊重, 同埋虛榮d黎講, 係一個身份象徵

btw, 某d field好多prof都係出面做左好多年之後先入番學校, business field最多. 可能成50歲先做AP

Conference 聽,PhD grad average age 係30-33
係第一個post留過名
而家多左咁多Math 人嘅
三大pure math mphil grad有出過幾top下 嘅journey paper
不過都無再讀上去PhD,出左黎做野搵錢養家
想讀pure math PhD真係要諗清楚先
生物文化層都未滿足到,點去諗真善美?

其實有興趣想知多d math通常係做d咩架? 完全唔熟呢行

利申: 會考f左math

其實讀math好多野都做得架wo
我自己就係間boutique hedge fund做緊research assistant

哦. 咁如果係好pure ge math theoretical research, 會做d咩架

係大學度做research 囉

我意思係會做D咩topic, 完全冇概念

例如psychi會study下epidemiology, treatment effects咁. 咁math會做d咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞