計劃進修PhD/Research討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

其實我本身都鐘意讀math
不過驚讀advanced會爛grade搞到自己讀唔到上去成績差冇人收 所以轉咗去讀stat
下年去到Michigan再讀analysis同real analysis 計grade都唔驚因為已上岸

same

我會 take intro to anal咁大把 anal I 就咪搞我

讀下ode, numerical analysis好過

analysis I有幾難

都市傳聞話有人f咗幾次要 defer

我最少識兩個人因為fail analysis I 而defer

真係要睇過份卷先知有幾恐怖

有無email?

Post email上唻 一search就起底

可以開temporary email㗎嘛

sohokfaichai at hotmail dot com
港大摺埋天文學、數學/物理兩主修 院長指每年畢業生單位數
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170314/56426289

點睇
睇完呢段片,有冇人覺得自己not smart enough to proceed PHD
https://www.youtube.com/watch?v=MXJ-zpJeY3E

你搵個咁既黎比好難鬥姐

我地到60歲都唔知有冇佢30歲果陣既成就
突然多左幾頁。

好想起你底

可能我識你

如果你係香港應該唔識
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170314/56426289

點睇

本身有double major個Math/Phy摺左佢無乜問題
astron本身都要物理底, 應該唔需要獨立major? 就算獨立major都應該係為elite而設, 基礎唔夠只會淪為吹水
聽講HKU唔太着重培訓研究人才?

點睇

6901 grad表示分別唔大 呢啲科其他U都冇 而且你想讀astron PG既話 UG係Phy都得啦 Math/Phy就你可以分返開double major

點睇

本身有double major個Math/Phy摺左佢無乜問題
astron本身都要物理底, 應該唔需要獨立major? 就算獨立major都應該係為elite而設, 基礎唔夠只會淪為吹水

其實個math/phy degree好不倫不類 每邊讀幾個course就當係major double minor黎根本
係有興趣math phy嘅double major啦好心就
我想知HKU同CU Math的學習環境會唔會好似UST咁frustrating

點睇

6901 grad表示分別唔大 呢啲科其他U都冇 而且你想讀astron PG既話 UG係Phy都得啦 Math/Phy就你可以分返開double major

Agger

點睇

其實個math/phy degree好不倫不類 每邊讀幾個course就當係major double minor黎根本
係有興趣math phy嘅double major啦好心就

呢科好似係想train人做Mathematical Physics
同埋以前三年制double major得黎讀得夠deep好難, 而家四年制應該易好多
我想知HKU同CU Math的學習環境會唔會好似UST咁frustrating

我之前take幾個math course同mainland隻抽都好frustrating hku好多nds係math 個個高考狀元咁款
Stat啲mainland冇咁變態都仲可以輕鬆壓倒

我之前take幾個math course同mainland隻抽都好frustrating hku好多nds係math 個個高考狀元咁款

其實UST d pure math course咪又係同班mainland隻揪

其實UST d pure math course咪又係同班mainland隻揪

Ust math course mid term final都高兩個sd都可以b range

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

咁我都肯定HKU收既mainland係最top果批 有人係直入Berkeley Harvard PhD UST差少少 而且UST人多 HKU Math人少 同班mainland鬥真係讀撚死人

我仲記得我之前take羅家豪linear algebra個mean四十幾,我以為自己拎八十幾ok啦,點知有成堆mainland 九字頭 極無助 係我太廢定點 來生唔take hku math course
Hi又係我
之前話報老細ra搏日後phd個個

今日同佢傾左
佢話基本上我都唔qualify做個ra
因為有好多人報同有phd報

佢話之後會有ra岩我做
但係成個proj得幾個月,而且唔多實際research
佢話雖然同我想做個topic有關,但會偏向sociology有關
而我想做係biology

我亦有問佢如果真係想做research咁點
佢話雖然佢會比幫助,但要自己工餘時間/放假做

大家點睇?
我應唔應該去馬,再搏日後讀上去?
化學jj打算讀個 MSc in biochem 再讀mphil
化學jj打算讀個 MSc in biochem 再讀mphil

有MSc就報PhD啦 仲MPhil

我有興趣睇HKU 升PhD d data邊度有得睇?
三大的mainland比較好難分邊D勁D

我仲記得我之前take羅家豪linear algebra個mean四十幾,我以為自己拎八十幾ok啦,點知有成堆mainland 九字頭 極無助 係我太廢定點 來生唔take hku math course

我當年唔揀港大好正確
Hi又係我
之前話報老細ra搏日後phd個個

今日同佢傾左
佢話基本上我都唔qualify做個ra
因為有好多人報同有phd報

佢話之後會有ra岩我做
但係成個proj得幾個月,而且唔多實際research
佢話雖然同我想做個topic有關,但會偏向sociology有關
而我想做係biology

我亦有問佢如果真係想做research咁點
佢話雖然佢會比幫助,但要自己工餘時間/放假做

大家點睇?
我應唔應該去馬,再搏日後讀上去?

但你係佢心目中唔qualify? 做完RA奴唔請番做PhD都可能喎
係我揾過個 係度做自己唔想做嘅野感覺似走歪

我見外國top u 有d phd既profile係 bachelor -> RA -> Msc -> Phd……漫漫長路

咁佢at least而家都係top u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞