IT界討論區(69) IT行業求狗若渴 出9K請白紙

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
由sci 轉field 入CS 個時讀過
用左一個月清晒個full stack
吹水野多,同現實有好多距離
完全唔識既可以試一試
但建議花多啲時間一個月內搞掂
咁先叫回本
買domain 買.dev 定.com 好

利申:自用
呢啲 course 不嬲 for 入門
直接用ip
用緊asus router,
asuscomm.com
.io 係常識吧
睇第一頁
Fg返左兩個月上星期走左, 但個兩個月唔想寫落cv, 想只寫低個project experience 扮自己做得唔得
實比人問
做咩咁快走
所以唔想寫cv
係咪唔小心入左唔知邊座花果山
其實it呢行無乜野
兩個月exp好過empty兩個月
間野咩都亂, db 亂 ,人事亂,time schedule 亂。
唔係有個大佬正常d ,早就走。不過佢都準備走,所以我都唔打算留。
唔寫都無咩野呀
唔寫你都可以話自己係屋企學下野/做下freelance
佢問你咪拎返讀書果陣做得比較好既project出黎比佢
我打算將個兩個月做既野當freelance 報, 只係capture 低d ui 同api flow chart 係portfolio.
但我怕佢問我幫邊間公司之類 做reference check
Freelance比人reference check我又未聽過
你可以capture低去in既時間佢問起就show下都得

不過我建議你淨係cap低「真係自己做」既部份就算
發夢見過有人cap埋本來有/掂過下就當自己野
Interview既時候比人問多少兩三層就口啞啞
多謝晒巴打提醒
大家有無聽過有間做印度客既公司,最近見到好似好多post

有無人in過或者做緊可以講下?
normalisation係DBA角度係最好
對business logic要domain driven design
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞