IT界討論區(69) IT行業求狗若渴 出9K請白紙

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
FI
我係之前個青花瓷
python寫過番唔到轉頭
你要做到一D位有權決定用一種新Lang就唔會有冇工既問題
以前轉工都會要新公司跟我用python
以後
上述 tools 至少寫 / 用過半年以上咁咪算識囉
之前再搵過叫價都係得兩皮九

不過做親都係伏工,我又同自己過唔去費事做兩三個月就走得罪人,所以每份伏工都打坐一年,歲月就係咁流逝,好想有唔洗幫班二世祖做狗嘅生活
因為覺得你年資淺?
唔撚知,賤命一條
屌,啲金幾時回,等我可以做 LC 賭身家
天然氣 gogogo
Python 有咩咁好寫?

又冇 type, auto complete 又差,但 syntax 又嚴

利申:自己寫過吓,但冇真正用喺任何 project 度
都要玩到幾hardcore先知有幾多
例如每個python run time都係一個c runtime
python有native function比你access個c runtime既data,又未至於anti pattern,自由到我可以access上一層call stack既 scope,甚至改到成個runtime 1+1 = 3 都得

oo應該比任何lang都flexible

pandas numpy 做table oriented programming

distributed computing 好易implement,我可以成個function send去個worker度run,個worker開著就得,唔洗sync source code
pandas 真心正
其實pandas除左係有python binding之外 關python撚事
咁同因爲有隻好好玩既game得iOS版 就話iOS好撚好用 有咩分別
eco system都唔關隻Lang好唔好用事?
你咁講,每隻Lang都係cpu instruction既binding乜都唔關隻Lang事
python 可以落typing 架
I know,但個 auto complete 真係好撚慢
你用咩IDE?
vim 用家表示python 個autocomplete 好快
VS Code

只係自己玩吓,牛工同 freelance 都冇 project 用 python
哇屌,underpaid,自閉都唔覺sad,見到155真係悲劇
所以冇,等幾時頂唔順自殺算,乜都還清俾個天
有無拍過拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞