IT界討論區(69) IT行業求狗若渴 出9K請白紙

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
學呢D做乜9
唔明點解有公司用呢D product
你果間咩公司?
返工為咗有錢炒股、炒期、炒權、炒金、炒銀、炒債、炒樓

炒股、炒期、炒權、炒金、炒銀、炒債、炒樓為咗有錢到唔洗返工

唔洗返工係為咗可以有時間自己搞公司

自己搞公司係為咗可以請班狗撚吓

請班狗撚吓係為咗利用人哋嘅時間血汗達成自己嘅一己私慾

所以返工(被剝削)係為咗將來可以有撚狗玩(剝削人)
返工為咗加人工加高過其他同年資同行之後威威打飛機
返工份人工唔會直接幫你發達
要靠自己
認真, 唔好入行IT
你既然hd都無, 轉行仲好
Oracle啲野
睇清楚佢啲條款好
一陣佢個法律團體搵上門都唔知乜事
入行 IT 唔係問題,問題係先問吓自己係咪做到最 Top 嗰批或者屋企有返咁上吓錢

如果唔係 grad 咗留喺 NO IT 嘅香港做狗,又冇乜發展空間,用啲 tech 又落後,又毫無 structure,日日打坐揼垃圾,何必呢
唔想做狗但唔做政府得返血汗工廠做諗住做住先,遲下先讀返,事關果陣差最後一個sem,應該讀半年搞得掂
負皮
喺香港做IT狗除咗人工俾其他非神科高少少之外,其他真係冇乜優勢,所以你自己諗諗

都係嗰句,有條件嗰啲一早過撚咗矽谷啦,洗留喺香港揼屎
認真,如果我開12k有冇人請有埋git睇既話
send個cv黎ok?我叫HR搞手續
屌你,咪撚搞爛個市

打坐爛 code 公司冇 degree 都請梗 16K 以上啦
我自學果段時間都學咗幾多野,學咗啲hd冇教既野諗返自學仲爽,時間自己就,攰又抖下再黎過。
係咪堅先
12太低 就算完全白紙都14啦
有心嘅上吓 Udemy 睇吓啲 software engineering 同 system design 啦

齋識揼冇乜意思,要揼得好,除非你想製造技術負債

---
btw 今日打坐又送錢
我應該比個比條link係個cv到定直接去到present 我既學歷唔做狗得返啲做12個鐘都冇15k既飲食業做,我唔介意一開始要捱下低薪學到野就得
真心咩,白紙請返去做咩btw我有fd讀information engineering 得少量code底,present 係我hd啲assignment 咁款,都有21k
codecademy 啲 course 有冇用?我讀曬一個14個session 既web develop course讀咗5個月又教下react jsx咁,上佢個野好有學習動力清咗好多之前唔明既concept
一句講哂,返工係為左將來唔洗返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞