IT界討論區(69) IT行業求狗若渴 出9K請白紙

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
日日都賺成千
唔洗返工啦才俊
外功 list:
- React (hoc, hooks, context)
- redux
- redux-saga
- dva.js
- GraphQL (Apollo Client) (Optional)

內功 list:
- Spring Boot / Nest.js / ASP.NET Core / Django / Rails (自選其一)
- Hibernate / TypeORM / .NET Entity Framework / Active Record (自選其一)
- JWT
- RESTful
- SQL
- Redis (Optional)
- MongoDB (Optional)
- GraphQL (Optional)
- CQRS (Optional)
- Domain Driven Design (Optional)
- Serverless (Optional)
- Pubsub vs RPC (Optional)

兵法 list:
- Linux
- Docker
- Kubernetes
- Jenkins / Travis CI

九陰真經 list:
- keras
- pandas
- numpy
- sklearn

自己得閒練吓功
請返去教 消防隊長 50 K 都係請返去教
你有Proj睇 Show到有姿質 唔少公司都肯請
我齋揸一隻 UNG
但最近 performance 真係跑贏班二世祖基金佬,好感動
有道理,唔該曬巴打
會好好學習了
btw, 𠵱個係際遇差 Underpaid 補償基金嚟
加油 多啲自信 呢樣嘢好緊要
我兩年前揸張 Diploma 都係 15K 起步
今日Last day嚟緊返份 41K 開始第三年
師兄真係人板,識跳同揀到好工先係皇道

如果唔係好似小弟咁做幾年先得 26K 不如燒炭好過
鍛練吓啲Interpersonal Skill啦
天然氣、油價果d完全無研究
唔識睇
你點研究
實驗羊巴寫緊邊範,3年41k真心好勁
聽人分析睇人 Report 㗎咋,冇呃你

自己識嘅有限,都係邊睇邊學
但搵到兩個高人嘅料,一個估值派,一個圖表派
Fullstack 同 Mobile 都有寫,嚟緊份工就係做 Fullstack,不過重點唔係寫咩Software用咩Lang,反而係態度同表達先係最重要。

當然要識嘅嘢都一定要識,呢啲只要下苦工就有收穫。我每日七成時間都會諗點寫好啲做好啲,有啲頭緒就Search吓睇吓Article,好快就會入腦,特別係邊做邊學。
咁多蝴蝶派
喺證券市場我慢慢明白咗一樣道理,就係好多嘢都冇絕對因果性

計晒估值、睇晒技術位唔代表一定贏,所以我哋操盤都係摸住石頭過河,一打穿某啲位 (eg. 大陽燭) 就要止蝕 / 止賺,如果繼續上就慢慢推高止蝕位

做人都係一樣,你以為努力、認真、肯學一定升職加人工,以為一切都有必然嘅因果性,其實都未必。有運嗰時你肯做當然「跑贏大市」,你冇運嗰時就好似我咁識幾多都得 26K

但正正因為「運」難測,好多時候只可以做好自己,而除咗努力之外人類唯一可以控制嘅只有攻同守
會唔會係你唔識表達你識嘅嘢?
係我揀公司揀得差,𠵱個真
我朋友都有4皮,都係做 Startup
揀公司同人工都冇關係架?佢畀Offer你會講明幾多人工架喎
有,揀正伏工唔會加到幾多,起碼揀到啲正常 firm 先有得加,係我廢事煩應承咗個 agent,自己攞嚟
犀利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞