IT界討論區(69) IT行業求狗若渴 出9K請白紙

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
係IT公司做QA都還好,成個CICD可以學,AUTOMATION可以學,QA PROCESS可以學....但聽你咁講你果邊下下9禁幾下趕交貨咁試....又真係冇乜得著
jsp衰撚過寫vba
未去到弱智都做IT啦,正常智力洗做popo?
其實9成時間得一個main system,次次都係改少少
可能出下新product啊,新discount code啊,洗撚version control咩
但除左domain knowledge根本乜7都學唔到
睇左
1. 我係反濫用optional派 根本好多時啲人只係為左型而用optional
例如文中既例子 一行長到傻 好心就至少分返行啦
2. 佢個weekday例子 "refactor"完係難讀左既 好心收下皮
最緊要識吹水
得一段code仔根本show唔到咩叫tech debt

篇野出現左一次anti pattern,其餘都係癈up
有VCS唔係點都會好好多咩真係唔值得用
做business analyst定data analyst比較好?
叫價係咪都係同P仔一樣?
非CS 但讀過相關既野係咪都算it related ?
剩係識SQL, SAS, R, python, C++
反而想知冇vcs點做野?
佢啲 code 有商榷餘地
但佢 git 個 part 我好同意
日期 backup 大法
shared drive 大法
同過濫用optional / observable 既android人合作
做少少野都好多行code changes
又難trace logic

美其名 係MVP pattern

我自己重新寫過無咁嬲
好打極有限
complied language還可以
scripting language點算
date_ver_verNum 我估大概咁樣掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞