淘仔耳機集中討論貼(46)選擇多多 耳聽為實

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
但係有冇話2.5好聽過3.5?
2.5同4.4都係平衡(左右獨立音源),推力點都大過3.5,不過最重要都係你個source
咁如果用轉插 將3.5轉2.5 係咪冇意思
值唔值得以後主攻2.5 頂多買轉插轉3.5有需要時用
有時平衡線想插返手機聽就會有用,主攻2.5或4.4都可以
好 咁我如果有機會就買2.5線 同埋一個轉頭
轉頭其實講唔講究?
冇點研究過,我多數買fiio就算
又係講埋啲傻閪都知假嘅廢話
我個隻早一個禮拜已經試到有問題
今日都仲未有消息
如果佢真係一換一就唔洗等咁撚耐啦
啲廢柴永遠唔明講啲垃圾大話係會仲撚柒
就是這麼囂張我賣平啲,有一半時間都在維修
$1000 左右係咪tipsy dunmer好?
笑左 笑埋右
首推 coast audio - Nebulae

Jq4+1 pro到左 煲煲機先
係邊度有? 唔係好search到?
係咩換線位?
玩左耳機7-8年,得華匠一對係岩岩好一個月就打柴
仲要維修完都係壞,就是這麼囂張,就是這樣任性

其實香港代理好簡單姐,如果JQ真係一換一
反正佢岩岩返左批貨,即刻拆箱比過對我咪得
華匠又無機身編號,你慢慢等佢寄返對新黎
咪又係賣得返出去,唔知佢地係到拖咩

除非一換一係呃人啦(理性分析)
冇乜必要,直接2.5/4.4,有必要時咪開bt連手機
因為我係咁
留名等包膠
另外想再問
其實mmcx耳機多唔多? 定0.75多
mmcx同0.78係主流,0.75少好多
話是話 點解MMCX轉0.78呢D轉插咁貴既
之後換線一定要2.5/4.4,聽過平衡返唔到轉頭

平衡轉3.5轉插係無用嫁,單純用得返條線,音質無改善
貴就唔算貴 淘仔幾十到百幾都有
問題係用完插針位又突多節出黎,唔慌會舒服
建唔建議 買第一頁講過既188蚊單晶銅線
或者天華7N單晶銅
咁我就可以試下2.5
0.75多數係平價國產耳機用
不過主流就mmcx同0.78,有好有唔好囉
煲左1個鐘包包膠先:
大家都知jq有得較均衡 高頻 低頻 ,

講均衡先: 分析力高 人聲樂器清晰 覺得樂器人聲平排 冇話邊個前個邊個 低音下潛足夠 但音場冇ie800個種震撼 中音溫暖 高音延伸不足 , 未煲機已經贏左我另外淘寶隻弱水瑪莎好雜食 冇咩缺點

高頻:女毒風, 隻耳機變左身咁 人聲前過樂器好多 覺得似鐵三角im03 ,高音清澈 中音暖 但細膩度延伸力/張力/渲染力不及im系列

隻jq幾好玩 聽厭均衡就聽女毒吊打se535 已經肯定, 煲煲隻圈遲下再包膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞