淘仔耳機集中討論貼(46)選擇多多 耳聽為實

1001 回覆
9 Like 9 Dislike
我覺得應該係國內代理問題,如果有留心睇就知道以前description係俾aliexpress (鬼佬淘寶),入到去有機會係唔同鋪頭賣嘅,不過近呢一年好多國內牌子就由一間國內叫linsoul代理咗好多便攜音響品牌(e.g.無畏創新即Fearless Audio 外國得佢有, Tin Hifi p1喺外國又係佢首發; 我唔記得massdrop係咪同時間喇),你估下係咩事,再者JQ冇喺aliexpress上架得淘寶有,如果買家唔識中文我估都幾惡搞,所以基本上我諗鬼佬知道JQ呢個牌子應該冇幾個,不過JQ量產自畫像取代8+1可能係想打入外國市場做好準呱,屌d鬼佬又想平又唔想試伏真係冇計,btw好多鬼佬聽歌取向同我哋都好唔同下,上次BGVP dm6又係咁一係就吹到上天一係就彈到仆街,所以我最後冇入到,不過如果香港有得試就最好試聽下先.

利申:尻噏,非打手,打錯好多字改多次先,希望各位高抬貴手
唉,我係聽開v rock, metal, core之類多,所以有陣時好多人話正嘅耳機由其喺iem都唔係好啱我聽,我可以嘅情況下都喺用大罩多,而我覺得比較好嘅而我又有嘅係 Tin Hifi T2 (唔係pro), JVC Fd 01, 水月雨Kanas Pro, 同埋Penon BS1 (跑馬耳機), 希望對s8f唔好咁撚伏.
我就雜食
pop, rock, pop band
極少聽女聲,所以我諗靜電唔0岩我
點知8+1 話停產真係gg
佢淘寶有link啊,你問下佢
真係要問問
唔得既就弱水6單或無畏
叫我俾iphone錢買耳機真係做唔到
反而我覺得8+1 用黎聽人聲多啲,如果聽樂器既話應該華匠會表現好啲。 見巴打咁講,好似未試過8+1 同 華匠? 如果未試過咪去代理到試下囉。

利申: 打手
會呀,就係諗住雙11前試哂d耳機
之後再揾dap
唔知雙11平幾多呢?
真係唔知
唯有邊試邊等
明晒
有冇推介邊間舖去試好?
總之就q1 mkii ?
其他fiio~1000左右既都唔好買?

我係擔心會唔會之後換電話唔岩用 我實係sony機
未來嘅嘢好難保證㗎喎...至少佢今時今日都仲係啱用嘅
所以呢一部既問題就係咁 因為講明比唉瘋用
但如果其他就應該點都冇問題掛
我自己部用落s10冇問題,係條過機線要另外買
好啦...咁我等陣去金聲睇下
如果試到OK我就去馬了

希望8+1唔好停產
唉,我係聽開v rock, metal, core之類多,所以有陣時好多人話正嘅耳機由其喺iem都唔係好啱我聽,我可以嘅情況下都喺用大罩多,而我覺得比較好嘅而我又有嘅係 Tin Hifi T2 (唔係pro), JVC Fd 01, 水月雨Kanas Pro, 同埋Penon BS1 (跑馬耳機), 希望對s8f唔好咁撚伏.

果條 Bad Guy youtuber,直頭玩開鬼口水,15分鐘片其實剪埋3分鐘就夠 老美玩開粗聲,特別注重低頻。果隻 tin hifi P1 試完,除左人聲好醇厚好貼耳,其它高低頻,空間感都係一般,唔知點解會吹到上天。Tin T2 pro 就一對,果時唔識 ali 買 t2,最後淘 t2 pro 買貴左,我就鍾意用純銅線夾,人聲暖番d,低頻又多d,人聲確係好通透。

我本身就鍾意厚暖聲,暫時一隻 HK$150 既 dt6 經已好滿意,換條靚d既純銀線,聽 live 直頭係震撼。聽完 dt6,對於 kz, trn, cca 新出果批圈鐵可以完全免疫,試完只會覺得人聲薄又爛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞