<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁 [4]

1001 回覆
49 Like 8 Dislike
拜五都收埋檔
麥卡貝係咪得番木曜 宅知道 psdna?
所以佢係阿公嘅孫同坤達kid嘅妹
上個禮拜見到呢個post,之後求其開一集黎睇,依家上晒癮睇咗勁多集btw覺得溫妮最正
溫妮另類節目效果黎
成日唔適當時機講唔適當嘅野,搞到節奏斷哂
令到阿公坤達百祥對佢無言,引起觀眾反應
有時睇一日系列 見到ERIC都會落場幫手
我就覺得佢地自稱丐幫唔係講笑
cpbl 算唔算?
同埋上年預告過阿公主持既決戰料理學院
應該係頂同居時代個時段同埋講好似係二月播(唔sure)
因為一日就算咁出名都未賺到錢
其他節目更加唔駛講
覺得宅知道幾好笑 之後睇埋木曜4覺得呢個網台幾高質 依家個個禮拜34都睇
佢地有公司架
出名嘅公司有Pressplay,詩涼子依啲
公司一份糧,之後由公司去r工商贊助人,拍片又有分成
基本上你keep到條條片有二/三十萬人睇已經搵唔少(台灣黎計)
去到千千依啲成日百萬點擊嘅更加可以自己開條team
再加台灣唔同香港 台灣人口個base夠大
好易就有10-20萬人睇
個市場其實唔細 你落廣告俾youtuber重平過係電視落
咁實搵到食 舉個例
本身馬田點cook guide係香港都難搵食
拍埋阿神玩搞神馬 快速上100萬subscribe
連帶本身個頻都多人睇左
就好似馬田同啊神個搞神馬咁
背後有公司撐
一係禮拜都出3,4條片
剪片係請人剪
不過佢地兩個都幾勁
馬田一個月得幾日係台灣 但一個月至少出十二條
係喎, 上次睇千千搬屋企, 新屋勁大助手又多
黃阿瑪個邊又係, 我估台灣youtuber真係搵唔少
之前巴哈睇話在不瘋狂就等死話, 一年都賺到6000萬
淨係望過下幾條片,我感覺係一班老MK拍MK片,都搵咁多
而麥卡貝就又要CUT SHOW又盛
宅知道真係最鐘意J0,鳥六魯組合,雖然大魚都唔差
睇有碗話碗個時 Alfred 都有講過台灣個邊既 YouTube 界發展其實已經相當成熟,
有哂成隊 crew 幫佢地做攝影,剪片,統籌,
而且個邊既廠商又肯揼本搵 youtuber 做宣傳,
佢同佢老婆去日本個邊同觀光社合作個時,都話日本個邊啲人好驚訝佢地2個竟然自己攪掂哂所有野

加埋香港呢邊啲 youtuber 狠不得自己一個獨大,下下都私怨小圈子行先,真係可以好似台灣咁大班人合作拍野既少之又少
同埋台灣唔同香港
雖然用佢地standard都係偏貴
但唔係住天龍國貴地段嘅
港紙500萬 係買到佢地啲工作室咁大甚至更大嘅屋
香港500萬你買到咩
我諗起魚乾果個工作室
係台中成3千尺,一個月都唔使十皮台幣
當然用佢地台仔standard睇係真心貴
但用香港人視角嘅 真心平到出血
加大市場同早投入市場下 係易玩過香港唔少
一日出名但賺唔到錢,其實好大原因係拍攝成本都好大,每一集都要出外景,輕既拍一日,重既要拍幾日。
宅知道、魯蛋當家、電玩爆爆呢類拍廠,成本細好多,每個星期返廠直播/預錄2-3粒鐘。
間中搞下系列出外景,唔收得、冇合作單位、賺唔到就暫停(好似宅知道個大學系列同生存之道)
但一日系列冇得咁玩,一日系列唔出外景搵人合作=拍唔到

有啲節目收係因為唔受歡迎賺唔到錢,但有啲節目收可以係個主持唔想繼續,好似魯蛋當家咁
魯蛋太辛苦啦
連續兩日3個鐘
我自己覺得木曜一個月分分鐘400萬支出(台幣)
成個team廿幾人,加埋主持人,加埋出去拍野用既錢
一年已經4800萬
之前有冇講過阿公其實收幾錢一集
不過最貴似係坤達 之前太忙,最近先追返D一日系列
坤達比我相信中咁冇偶像包袱,都幾玩得
睇小燕之夜,好多後生藝人話阿公好惡好串,唔同地方都睇到阿公屌訂外賣個女仔
不過講蝕錢,同居時代第二季應該蝕到盡
兩個網紅+兩個真藝人做主持,再加實景拍攝,十幾二十日咁跟拍。
但回響方面,連官方粉專都出來道歉話睇觀眾留言同觀看數,都知道今季表現唔好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞