公務員黃絲老豆話:「林鄭已經透露咗......」

912 回覆
4428 Like 829 Dislike

不分化亦不想手足送頭
721 811

818 大遊行
有理
8.18
咁老老實實中共係用人民鮮血嚟奪取談判籌碼
單純嘅示威其實係大唔過中共
仲有中國人示威程度遠遠大過香港
放火燒車燒鋪毆打武警樣樣做齊
一樣都係撼動唔到政府
而中共本來就會用軍隊殲滅示威者
然後封咗消息當無事發生過
佢唔係唔想係香港出解放軍
而係忍住手唔出

歐美國家之所以能夠用示威方式嚟談判
係因為佢地幾千年嚟傳統做法係咁
自古以嚟已經有嘅共識
但係中國嚟講就唔同
佢本身就無呢套規則
係要用鮮血換鮮血嚟進行談判

換句話講係要爆發內戰
8.18啦
連登出現一堆網軍 用盡各種手段要打散我地
https://lih.kg/1465306
的確
目前面對無恥扯線公仔政府
塞機場塞旅客 對真正幕後扯線人黎講
並非有效嘅威脅性籌碼
反而加速惡化運動形象 有機會喪失國際關注

佢用時間、內鬼、輿論壓力 同你玩內耗
對家亦強硬態度明顯話你知:港府被架空 港人一定要全部跪低

幕後扯線政權根本唔care你機場點阻、幾多百萬人遊行、國際輿論壓力,
佢真正care從來只有經濟
支撐內陸崩堤骨牌效應嘅經濟

無香港 無得換匯 無得走資 公私房產資產貶值
佢地套貨幣體系無支撐 國內失業 經濟下坡 會民怨四起

香港呢個階段 只有大鱷資本家/大國經濟制裁出頭
或者全民沽銀行體系
即係所謂攬炒 先有轉機

問題
有幾多會願意呢個時刻 冒全球經濟下挫風險 搏盡選擇攬炒
而唔係繼續扮太平 傻傻下等一年後嘅金融火山爆發

題外話 李嘉誠先生睇快大劉好多步

而香港所有明星上流富豪權貴 至今對傀儡政權未發一言
係因為自唐英年落選開始 港府名存實廢
係因為 大劉 任達華 國泰 一個個被 以儆效尤/槍打出頭鳥/警告
無論你幾德高望重家大業大

嗰個政權就係惡曬 鬥地主起家

富豪自保身家 唔會出聲
狂如大劉都跪低
當初點解搵大陸開刀
大劉背後隱形資產比你想像多
佢收到風、周旋過 都擺平唔到

內房首富 巨富個個人人自危

嗰邊今年起政局注定風雨飄搖
依家擺明發窮惡

港人面臨嘅對家 根本經已唔係「法治港府」
你示咩威都無用
條例真正用意係捉走資富豪 同在港資產充公
港人面臨嘅係怕示威浪潮革新之風動搖其他省市嘅「嗰個政權」
係怕經濟裂縫一開 會好頭痛嘅幕後扯線人

打蛇打七寸
對啱對家弱點 先再諗對應

脫離同溫層 打公關戰 先有底氣同佢耗
至於籌碼 爭取有產階級 借力打力

和理、文宣必須開turbo進場
但勇武完全休養生息呢 一樣雨傘運動結局不了了之

當面臨遇強越強 暴力當食飯嘅殘酷政權
唔好俾希望覺得佢地會跪

魚死網破
只有要脅到佢地最著緊嘅嘢
佢地先怕 富商先怕

但既得利益者 會唔會咁易比你成功造起對策呢

唔會
良知法治公義 同 腐化穩定金錢 放上秤
既得利益者會點揀

法律從來服務上層人士
未來幾十年 做順民 移民
唔燒到佢地 佢地唔會驚

仍然有部分市民思想要進化
以為一直逼緊嗰個係林鄭
事實上呢幾個月 呢幾年
面臨緊嘅背後 係將香港溫水煮蛙 同化 蠶食嘅嗰個操控者

媒體戰 文宣戰 公關戰
然後逐步對症

大時局好難睇清

但如果再唔認清 再咁落去
未來
警隊腐化係無法改變
警隊機器以後有咩大事會直接凌架文人政府
低學歷不擇手段嗰班 三十年後將會係警司
法治頺桓 建制一言堂

恐怖嘛
不 到時已經係今日新疆
同化而不自知 同化而無力

由民主 同鎖國自危 之路
只須放幾場令人政治疲勞令人生恐嘅蠶體
只須人民鬥人民
佢地從來都係咁玩法
冇得退,機會已經俾過晒,而家要攬炒支爆。

香港一係獨立(但我冇大信心,港奸太多),一係歐盟托管,一係歸英。

申:P 牌狗,係鬼。
勇武 同 和理非
我地要理活變通
今次真係要和理非一下
當回下氣 沉澱下
係啊 你比我中出完我會負責任架
不分不割 設下死線
818見
一個星期, 一試無妨

今日「唔完美,可接受,但需要改善、改進。」
1. 不打記者
2. 不打救護
3. 不濫用酷刑
4. 不攻擊平民
應該試下
即使萬一停勇武一星期 都要保持初衷保持憤怒
唔能夠讓人淡忘過去兩個月嘅悲痛

而停勇武 有pro有con
停左 係咪信佢真係會肯傾
香港人好淡忘
運動出現疲態 前線好傷 無得抖
會有大批人衝出叫要安居樂業

會有二五襯無前線 扮前線破壞運動 為運動定性暴動

個局好難睇清

況且攸攸眾口 要爭取各人共識

要諗佢拋出呢番話背後嘅目的
係咪落台楷 停止折磨大家
還是陰啲陰啲冷卻你 擊破大家 抹黑 算帳
佢打算點拆呢個局面
佢仲可以點拆呢個局
佢回應訴求機率 同 可行性係幾多
佢背後嗰個想點清算
[置頂] 和理飛814
https://lih.kg/1466833

唔係想分化
不過我哋而家唔係要升級行動,而係改變行動策略
818見
樂觀係好事
但係我睇唔到點解依家兌現五大訴求就無面
和平一星期/十幾日之後兌現五大訴求就唔算無面
所以好大可能係at the end都只係俾大家抖翻一個星期

但抖係咪好事呢?有好有唔好:
最緊要係抖得嘅要keep住團火,尤其係相對無咁投入嘅群體,方法

我propose:
Set個deadline全港貼數字每日倒數
全部連儂牆、ig、fb一齊

抖夠又再再再抗爭
無錯 佢話要停暴力嘛 咁我地咪停左囉
咁你又唔回應 又即係講大話?(又比位入)
又再次證明俾外國睇支那係一個零誠信政權
有道理
針對緊樓主老豆既言論阿師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞