[國際新戰線—必推罷捐INGO]年年收港人億億聲嘅國際慈善團體去撚咗邊?!

842 回覆
1104 Like 12 Dislike
代Post 轉發

拯救被沈淪的🐼會

黑警專横獨裁
CEO 黑警係一言堂.所有唔服從或有意見既,特別係本地專責環保同事都相繼離任. 因行内既朵已臭,遲遲未請到新人上任.剛上任全部係鬼佬由外地黎,人工有幾貴就唔駛講㗎啦,仲要搞埋屋企人一齊嚟,乜香港真係冇呢方面嘅人材咩?

亂花捐款
大量花費在元洲仔中心裝修及廚房升級.點知原來元洲仔係受保護古蹟,根本都唔煮得嘢嘅,豪華廚房純粹攞嚟翻熱食物!乾手機要用Dysan, speaker 用Divialet,仲有連啲吊扇都係貴嘢,全因中心經理正係佢老友.全office 所有員工轉用大Mon Mac 機,有良心既都拒用.Mac 機唔係直接同Apple買從一間dealer 買,亦冇如一般程序做tender,點解揀佢?大家自己諗吧!
黑警不理大家反對,堅持買東風牌國產電車作内部運輸用途及硬要教育部同事將佢攞去學校話宣傳環保.但同事完全吾認同電車有節能效用,因電並不是從再生能源而來. 勉強講係可以減少廢氣排放. 最後為何揀東風?因為光大俾錢? 冇人知.

排除異己, 愛請親信
黑警入主以來,有passion 既同事走之不盡.佢請來全部無相關經驗老友(係,老友全部退休年齡)只要你肯聽話,吾識做吾專業亦冇問題.最可恥聽聞全部高人工,可近10皮月薪. 2016年只有大約130 員工,到今日已有160多人.可惜增加既位全部同環保或教育冇關. 淨係IT人,一請就請6個全職,但上任後只為應酬黑警做不知所謂既project 或花巨額買新軟件程式.但最基本既website, 話upgrade 好耐都全無進展.
又因請既全部無膊頭加外行, Comms出街既FB post, publication 或email 全部錯漏百出.FB like 長期只有雙位數或以下. 反之,環保及教育團隊由70人跌到只有50個左右.

環保方針已轉
因黑警環保意識近皮毛...只支持自己明白項目或可以呃到like嘅項目.吾啱心水既就吾批budget 連向外申請funding 都吾俾. 佢重點追擊就係中心活動參加人數,一日攪嘉年華,免費開放兼用個會嘅錢包飲包食比參加者,目的純粹係要谷大條數

八月五號罷工
大部份green NGO 都有支持. 有同事用anonymous account send email 問黑警取態.佢話係working day 所以要返工. 除非你自己攞AL 或補假, 可以私人身份表達意見.同事們係office 貼了呼籲大家擺工告示.第二日即被撕去.

以前既🐼會,大家都充滿熱誠希望為地球出一分力.大家都唔想睇到個會繼續沈淪落去. 但事實大家又投訴無門. 上面果啲所謂chairman 同 board 只求攞公積.對會事務一知半解.

深信好多離職及現職既同事雖然憤怒都唔願意將這些公開,怕會將前人建立既明聲毀於一旦. 後果之嚴重,難以估計.

呢度就好似而家香港既縮影, 我地仲可以啞忍落去嗎?就算知道未必有結果,亦好希望可以令個會回復原貌.
推到黑警出嚟回應啦
呃盡香港人錢
push
前綫做到HiHi,管理層跣到大家仆街
然後柒咗就入前綫數

成個comms team管理混亂
自從退休狗上任後前綫comms越炒越少人
管理人員就越請越多人
架床叠屋,人工就亂fing
不過全部都係廢的
同過期催淚彈一樣吸下都會害死前綫
每次前綫只可打天才波,靠手足互相提點齊上齊落
冇大錯已經要還神
點知黑警ceo最信既係comms,但最雷既亦都係comms
8月5 3罷果日朝早 d管理層第一時間關心嘅係邊個有參與罷工
IT team無乜點交過手,但佢地嘅無能全office都知
退休狗好多親信係comms度架
只係全部管理層都係廢架
廢到玩埋自己友
搞到成個team好似過街老鼠咁
前綫手足多得佢地唔少
推!!!!
818一定出
發夢聽講連it support 都係manager 級
發夢辭職
果陣HR 問:有咩scenario 你先會考慮唔走/ 返嚟呀?
答:等條肥佬(黑警ceo)死左/走左先啦!!!
HR: errr 呢個唔使講架喇,個個走都係咁講,我地知架喇😅😅😅
即刻幫屋企人打電話cut撚哂佢!!
up
咪話除左amnesty有出聲 其他ingo全部扮睇唔到
好ball
垃圾INGO
如果真係有心想替WWF清理門戶,大家可以投訴去佢地總部wwf@expolink.co.uk (中、英文皆可)
之前其他地方嘅WWF高層比人投訴都冇幾耐就走咗!只要人數及投訴足夠,佢哋就會展開調查。詳情可瀏覽:
https://wwf.panda.org/organization/ethics/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞