[國際新戰線—必推罷捐INGO]年年收港人億億聲嘅國際慈善團體去撚咗邊?!

842 回覆
1104 Like 12 Dislike
push
cut左佢啦
聯合國兒童基金會!培幼會!救助兒童會!
喂叫你地呀!
提提你!香港小朋友足不出戶都因為警察濫用生化武器危害健康呀!

我地再望望兒童四權(喺unicef度搵出嚟):
-生存權
-發展權
-受保護權兒童有權免受任何形式的虐待,疏忽照顧和剝削,在武裝衝突,或兒童捲入法律程序時他們應受到最大程度的保護。
-參與權

傳送門:https://www.unicef.org.hk/edu/crc-resources/learn_crc/crc_chi.pdf (聯合國兒童基金會你自己寫住呀喂)

仲未有人捍衛香港兒童受保護權呀!香港office幾時先訓醒做野呀?
正經post冇人推!?
Set deadline再升級係大多手足嘅共識 大家一齊去公投同討下啦 要過5,000正評 民間記者會應該要反映到抗爭者主流意見同策略
冇網絡大軍同P牌不能好評 要靠大家!!

【公投】民間記者會設限825通牒林奠答應訴求(係答應唔係回應!!!)
https://lih.kg/dEHHFS

光復香港,時代革命
push
本來比無國界
都係買多幾罐午餐肉以防萬一比手足算
唔好話咁遠
612已經有5千幾萬冇用過
Check下呢班高層每個月袋幾多!
呢班呀太不問世事,唔知道出面抗爭左兩個月,🙈唔睇唔知唔見,講又唔聽,係要迫到埋身先知驚!
仲有宣明會拎香港人9.1億 成班耶撚對香港小朋友一啲都唔憐憫
小弟係INGO做
想同大家分享少少野
其實你估我地班小薯無勸過班高層出聲咩
內部一早有聲音但被壓返落黎
原因有兩個
1. 唔想得罪班donor
其實INGO的資金來源好多元,好多都有global funding,唔一定拎香港政府錢,照計比起一般俾社署勒住喉嚨的本地NGO更加有本錢發聲。但點解到依家都唔講野? 因為好多錢來自月捐者,而做得咁大間INGO月捐的人肯定有藍有黃(捐得錢都有返咁上下年紀,有返咁上下年紀又確實多藍絲),唔想得失donor咪唔出聲囉。
2. 高層係奶共商界
但以上都唔係最重要原因。最大原因係因為啲INGO的最終老闆(Board)俾好多商界把持住。班商界得一個共通點,就係奶共,佢地咩政治立場就等於機構要有咩政治立場,所以有咩都絕對唔會出聲。

點解INGO有咁多商界坐Board? 因為香港INGO係香港無programme,全部都係係香港吸錢為其他發展中國家的分會的項目籌款。而籌款依家野本身就好靠商界的人脈,所以好多INGO的CEO, 高層, Board 都係商界的人。
巴打!多謝你完整咗我出post個原點!
啲INGO喺香港根本當生意咁做!完全忘記晒啲團體一開始嘅理念同宗旨!
救援組織為咗唔好流失善款 甘願俾錢呢個臭錢枷鎖左右救援或者立場 令真正嘅需要得唔到滿足
真係人唔笑狗都吠!

知你地啲機構有mon post 希望負責mon post嘅你真心諗番你地機構今時今日嘅鴕鳥政策 對唔對得住你地啲founders啦 記得俾埋你地老細睇喎
Pushhhhh
多謝樓主開依個post
我地INGO同業忍左好耐啦
成班高層真係堅離地
唔知出面發生過咩事
睇到都扮睇唔到
做咗野嘅手足 記得匯報吓情況
齋打去傾計都得 求佢地出動又得 說之以理開住佢個website當自己係唐僧逐條principle 讀佢聽又好
除咗佢臭錢呢個春袋 仲要大巴大巴車佢唔配叫自己人道救援組織

聽日不妨問吓
1.紅十字會
2.無國界醫生
3. 樂施會
4.宣明會

幾時出團隊救援!香港政府都承認佢地係人道救援機構嚟咖
嘩屌,感謝巴絲爆料

千其唔好俾呢條線die down 大家有空檔就繼續推!
話晒俾身邊嘅人知,叫佢地追擊捐過錢嘅NGO!

WWF facebook熄咗留言功能,但大家可以玩9佢個評分,俾一粒星佢地!
所以cut cut cut 唔好比機會佢
Push
問國際紅十字會幾時嚟香港救人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞