[國際新戰線—必推罷捐INGO]年年收港人億億聲嘅國際慈善團體去撚咗邊?!

842 回覆
1104 Like 12 Dislike
口水都唔出
捐黎把撚
年年億億聲但中間俾果間濕鳩中介食一大忽
lm
721 811
香港要人道救援呀
我年年捐去無國界醫生呀屌
不能再餵人血饅頭
上星期紅十字會已經出左個咁嘅活動
推。有朋友以前做開INGO,佢俾咗以下意見 (利申純個人分享,唔保證work)

tldr結論︰打多啲去request話想捐錢俾呢樣野,佢冇就唔捐。當問得多,佢地覺得籌到錢,總有一啲會見錢開眼做的,佢地都有籌款quota 要meet。而點用同管錢其實對機構都會係cost黎,當佢知大家對機構的expectations 同可能有實際收益,佢就會多啲動力去出下聲表態或做下野成立基金,咁其他人就可以利用呢樣野再make多啲noise

1. 大部分香港INGO都係籌香港錢,工作多做regional,香港係呢個region的地方之一,平時俾咁多捐款,有事時期望佢地出下聲做下野都好正常。點回應我覺得可以有兩個面向,1/ 出聲回應對香港的人道問題提出關注/讉責;2/成立緊急基金為香港於反送中運動受影響人士提出支援(內容可以是法律、心理或緊急支援,或其他有意義的支援)

2. 打電話去cut方法正確。佢會可能同你講一輪你的捐款唔係俾緊急人道方面,係發展性項目(restricted funding), which is true!但你係donor,係可以cut donation的,最緊要同佢講係個原因係冇就住香港的人道危機出聲,佢再多講其他你大可以話「等你出左聲我先捐返」或者「我會捐去其他做人道支援的機構」

3. 又或者唔係打去cut,而係先問有冇「專門為香港反送中運動受影響人士提供支援的基金」可以捐,一定要係為香港反送中運動only,因為咁就係限定(restricted)的捐款,唔可以用喺其他用途(唔係一個大pool用作不同的緊急支援),如果冇你就要求cut 現時的捐款。

4. 當機構會為香港反送中受影響人士立一個緊急基金,即係對事件關注,即使冇公開宣布關注情況或讉責,但都算係一個關注的指標。想確保捐款用得其所,就可以問埋呢個基金會有咩支援項目,緊急基金多數flexible,但講到幾個你覺得都重要的items,個人覺得都算過關。

5. 人權組織(好似Amnesty)其實可以動員成立人權觀察隊伍,每次示威都派人監察的,可以培訓監察方式,每個月出報告。AI 有戰爭監察培訓,有全球最貴保險,絕對有資源做。監察員受傷被針對,國際就真的可以馬上發聲。
cut捐保平安
咁呢個ok
心都淡,我月捐612and 立場喇 屌
傳真社有調查的話,每單100 月埋 USP 靚靚相
push
其實有冇方法skip咗9樓
香港紅十字會 under 中國紅十字會
Posh
取消啊!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞