[Switch/WiiU][Zelda] 薩爾達傳說:荒野之息 討論區 (2)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
就爆Post洗唔洗整個FAQ?

Q1 拎完飛行器做咩好?
A1 打大佬

靠你啦

咁多元素會有好多野要寫

靠你啦

咁多元素會有好多野要寫

一寫就會劇透架啦

我見最多人問都係一開始 同雙子山

靠你啦

咁多元素會有好多野要寫

一寫就會劇透架啦

防寒 去四廟

靠你啦

咁多元素會有好多野要寫

一寫就會劇透架啦

防寒 去四廟

仲有korok seed換格個肥野係邊 都好多人問

靠你啦

咁多元素會有好多野要寫

一寫就會劇透架啦

防寒 去四廟

仲有沙漠城要扮女人先入得
有座塔比啲黑泥包住,要點先上到架?
去到第二個研究所同馬宿但係都未開到果個地方嘅地圖

點解我唔得

自己搵下個位啦
望住邊到都有少少影響

但大概都係呢到
究竟呢度點樣過

去到你呢個位
應該已經會用左 2個冰,1個磁石

而我估你只係用左 1個冰,1個磁石

係果區搵塔開果區地圖
包住果D一定有路爬上去

圍住啲泥轉個圈

薩爾達唔會整啲上唔到去既地方俾你
只係你發現唔到上去既方法

靠你啦

咁多元素會有好多野要寫

一寫就會劇透架啦

防寒 去四廟

最好唔好講到咁白

我建議將原文翻譯返做中文
等啲文盲自己發掘好啲

一開波 4廟,防寒衣/食品 (我個人建議食品,學下整野食有啲)
肥樹精靈 Hestu 位置
賺錢方法

係果區搵塔開果區地圖
包住果D一定有路爬上去

我諗佢上唔到座塔
就係開圍個高塔

雞先定蛋先既問題

靠你啦

咁多元素會有好多野要寫

一寫就會劇透架啦

防寒 去四廟

最好唔好講到咁白

等啲文盲自己發掘好啲

一開波 4廟,防寒衣/食品 (我個人建議食品,學下整野食有啲)
賺錢方法

仲有技能能力點用都可以講下
炸彈唔駛講
時間鎖可以儲力
冰可以解冰
相機儲圖鑑可以用sensor搵野
guardian d炮可以古代盾反射
閃岩時間可以入慢時間狀態斬人

一寫就會劇透架啦

防寒 去四廟

最好唔好講到咁白

等啲文盲自己發掘好啲

賺錢方法

炸彈唔駛講
時間鎖可以儲力
冰可以解冰

等我仲咁on9拎古代箭打
Q: 有無得隨時轉英/日文?
A: 有,入Switch setting轉語言就得

Q: 一開始拎完地圖要做乜?
A: 解附近嗰四個神社(Shrine)

Q: 雪山點上?
A: 手持火把/整+食防寒食物(煮過嘅Spicy Peppers)/著防寒裝

Q: 點拎防寒裝?
A: 三種方法:
1)去Great Plateau南面呀伯間屋有個食譜,跟住黎煮俾佢食就得
2)拎完飛行器去Great Plateau南面呀伯間屋
3)上雪山頂位揾呀伯

Q: 點煮野食?
A: 有啲火堆上面有個爐, hold住食材行埋去撳A就有得煮

Q: 解完任去邊揾呀伯?
A: 四個Shrine交叉點

Q: 做完XXX唔知點好
A: 周圍行下實有野做 依隻game係真係open world 無限你一定要做乜唔做乜

Tips:
1)唔慣用X跳可以入setting轉用B跳
2)解迷卡關時不坊諗下自己有咩能力
3)唔夠打咪Skip住先囉
4)善用地圖個貼紙功能mark低邊度有特別素材/礦之類

一寫就會劇透架啦

防寒 去四廟

最好唔好講到咁白

等啲文盲自己發掘好啲

賺錢方法

炸彈唔駛講
時間鎖可以儲力
冰可以解冰

乜呀
普通箭都得啦

箭既作用係打停佢支炮之嘛

防寒 去四廟

最好唔好講到咁白

等啲文盲自己發掘好啲

賺錢方法

炸彈唔駛講
時間鎖可以儲力
冰可以解冰

古代箭唔用得個擺字

防寒 去四廟

最好唔好講到咁白

等啲文盲自己發掘好啲

賺錢方法

炸彈唔駛講
時間鎖可以儲力
冰可以解冰

乜呀
普通箭都得啦

箭既作用係打停佢支炮之嘛

古代箭可以秒阿嘛 快好多

A: 手持火把/整+食防寒食物(煮過嘅Spicy Peppers)/著防寒裝

1)去Great Plateau南面呀伯間屋有個食譜,跟住黎煮俾佢食就得
3)上雪山頂位揾呀伯

A: 有啲火堆上面有個爐, hold住食材行埋去撳A就有得煮

A: 周圍行下實有野做 依隻game係真係open world 無限你一定要做乜唔做乜

Tips:
2)解迷卡關時不坊諗下自己有咩能力
3)冰能力除左結冰仲可以解冰 唔夠打咪Skip住先囉
5)拎到相機後見到乜都影下儲圖鑑+可以用sensor搵野
6)Guardian啲炮可以古代盾反射

3)上雪山頂位揾呀伯

Tips:
2)解迷卡關時不坊諗下自己有咩能力同埋睇下一入去個牌有咩提示
3)冰能力除左結冰仲可以解冰 唔夠打咪Skip住先囉
5)拎到相機後見到乜都影下儲圖鑑+可以用sensor搵野
6)Guardian啲炮可以古代盾反射

---------------------------------------------------------------
求補充
上面巴打提嗰啲我未玩到唔知
第一個lab 旁邊山上見到朵小黃花
一行埋去就消失左
跟住前少少又彈出左
但彈到第三次就唔見左
其實係咩來

ps 坐山個山頂有個心型既湖&一個毒男行來行去
又係唔知有咩特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞