月經杯 好撚嘔心

418 回覆
20 Like 295 Dislike
樓上話驚塞嘢入去嗰啲係咪處女嚟?

係真係好舒服又唔使痴M巾
但頭幾日如果要出街換既話真係幾煩
有無咩技巧可以出街嗰陣唔好咁「呢hea」

用緊Femmy cycle low嗰隻同lily cup

我..... 係
想像唔到個西連續幾日有嘢插住
不過我知係好嘢嚟 但暫時未衝破到心理關口

http://menstrualcups.pixnet.net/blog/post/52416834-%E3%80%90q%26a%E3%80%91%E5%A6%82%E4%BD%95%E7%BD%AE%E5%85%A5%E6%9C%88%E4%BA%AE%E6%9D%AF

Quote埋呢段俾你睇
//【置入後的位置】

月亮杯在陰道的位置依個人身體構造而有所不同

但一定都是放在陰道的「無感區」,再次強調:放到正確的位置,在體內完全不會有感覺!

什麼是「無感區」?所以也有「有感區」嗎?

是的。我們的陰道神經只有分佈在陰道口附近,陰道前3-5公分為「有感區」

陰道後段無神經分佈為「無感區」,所有內置型的生理用品都是放在這個位置,不然會有異物感喔!//

你可以睇下呢篇文,佢都分享左好多資訊可以望望,我都想像唔到幾日有嘢插住嘅感覺係點 你係咪仲好細個? 如果真係好緊張塊處女膜就建議你唔好用住
見有絲打推薦femme cup
新手用會唔會難用?同fleur cup 比邊個易入門d 我見佢好似好大個咁
利申 處 量少

更正Femme cycle

見有絲打推薦femme cup
新手用會唔會難用?同fleur cup 比邊個易入門d 我見佢好似好大個咁
利申 處 量少

femmycycle大d難入d
未用過+處女驚你入唔到同會痛

我好似femmycycle逆打手咁,講下好處
femmycycle好處係容量大同唔漏 連個開唔唒都唔會漏容量大就唔洗成日倒血
咁就唔洗喺出要公廁換 個底係個環 容易d拎到出黎

量少同處女嘅唔建議用
between 揀杯要伸手指入去睇子宮頸位置
如果入到二節或以上嘅 大部分杯你都用到
用邊隻嘅話 其實大牌子嘅都唔太大分別 都係咁用法 係有d杯會長d (diva cup,lily cup)
個杯大細 坑紋 揸手個位設計同彈性軟硬唔同
上面有人嘅fleur cup就比較平 不過一個其實可以用到5-10年(唔同牌子聲稱嘅壽命會唔同) 價錢唔洗考慮咁多(femmycycle就建議每年換一次)
用過 拎出黎勁痛
留名
之前睇過d資料,想試下moon cup
但又唔知點買
有冇絲打用緊?

fb 搵「小刺蝟」
專係做推廣環保月事
同埋promote黎m應該要係一件令人期待嘅事
有賣好多款m cup
都有講好多m cup嘅小知識
想知可以上去睇
好好用 想推薦俾人用 但係唔敢

利申:絲

用左棉條半年 推薦過最少十個人都失敗
香港人真係保守到萌室的地步

咁撞岩m到要游水溫泉點
試左第一次就會覺得好方便 無想像中咁feel到有舊野喺裡面 又乾淨

用棉條溫泉游水冇問題
但係講緊條野未滿果時
滿左都係會漏
我試過用住黎入sona房都ok

其實棉條真係好好 除左扑唔到野之外
同日常生活真係0分別 唔會臭 唔會焗 唔會戒腳
用緊月經杯既絲打
點處理要係街換既問題?
留名學嘢
用緊月經杯既絲打
點處理要係街換既問題?

帶支水/用紙巾/就咁倒完血再放返入去
塞住啲野係入面 會唔會郁一郁都有反應
之前游水黎M要塞棉條 真係痛到好似塞左條J落去
之後就唔敢再試 可能無HAVE SEX好耐

利申非處 不過三年無異性性行為 得同性
好好用 想推薦俾人用 但係唔敢

利申:絲

用左棉條半年 推薦過最少十個人都失敗
香港人真係保守到萌室的地步

咁撞岩m到要游水溫泉點
試左第一次就會覺得好方便 無想像中咁feel到有舊野喺裡面 又乾淨

用棉條溫泉游水冇問題
但係講緊條野未滿果時
滿左都係會漏
我試過用住黎入sona房都ok

其實棉條真係好好 除左扑唔到野之外
同日常生活真係0分別 唔會臭 唔會焗 唔會戒腳

我意思係死都唔肯用棉條個d人溫泉游水會點解決lol 情願食藥/催經?
之前游水黎M要塞棉條 真係痛到好似塞左條J落去
之後就唔敢再試 可能無HAVE SEX好耐

利申非處 不過三年無異性性行為 得同性

有指插既應該都ok ga喎 可能未真係黎好多m?
係蚊出黎個下有少少痛

btw想試月經杯之前最好用下棉條做踏腳石先 上次想去買杯個店主都係咁講
用緊月經杯既絲打
點處理要係街換既問題?

咁咪要成手血咁開返度門出去洗手?
感覺好唔衛生
見到都驚
諗起之前為左溫泉用綿條
真係痛到仆街
又唔知插邊度
用緊月經杯既絲打
點處理要係街換既問題?

感覺好唔衛生

用慣左/啱就唔會成手血

(我覺得)最衛生嘅做法
1.入到廁所 洗手先 再入廁格
2.關門果d用廁紙墊住
3.如果有帶水 換之前開定蓋(左手拎住樽水)
4. 坐低,拎個杯出黎出黎倒血落馬桶 正常單手完成(我用右手) 拎出黎個角度啱嘅話隻手只會拈到少少血
5.左手倒水沖個杯同隻手
6.右手摺返個杯,放返入去(某d摺法可以單手完成,我用開7 fold)
7.去到呢個時間,左手仍然乾淨,用左手放返水樽入袋
8.左手/右手墊廁紙開門
我想問處女點用
我想問處女點用

起碼要知道陰道口個位
同埋伸到手指入去先
如果手指都入唔到 個杯都唔會得
同埋放左個杯入去之後要用手指check個杯有冇開到 第一件事要接受放到手指入去

用好多ky/椰子油/植物油幫手放手指入陰道check個子宮頸個位 如果手指伸到超過兩節就市面上多數杯都會用到
如果痛嘅就一定要停手

放到手指,唔痛先試用杯
我想問處女點用

起碼要知道陰道口個位
同埋伸到手指入去先
同埋放左個杯入去之後要用手指check個杯有冇開到 第一件事要接受放到手指入去

用好多ky/椰子油/植物油幫手放手指入陰道check個子宮頸個位 如果手指伸到超過兩節就市面上多數杯都會用到
如果痛嘅就一定要停手

放到手指,唔痛先試用杯

其實 喺度講呢d會唔會唔係咁好
會唔會唔記得拎返出黎
用緊月經杯既絲打
點處理要係街換既問題?

感覺好唔衛生

用慣左/啱就唔會成手血

(我覺得)最衛生嘅做法
1.入到廁所 洗手先 再入廁格
2.關門果d用廁紙墊住
3.如果有帶水 換之前開定蓋(左手拎住樽水)
4. 坐低,拎個杯出黎出黎倒血落馬桶 正常單手完成(我用右手) 拎出黎個角度啱嘅話隻手只會拈到少少血
5.左手倒水沖個杯同隻手 唔好倒唒d水
6.右手摺返個杯,放返入去(某d摺法可以單手完成,我用開7 fold)
7.左手再倒水沖下右手
8.兩隻手都乾淨
會唔會唔記得拎返出黎

我自己唔會
有d人話用月經杯完全feel唔到
我自己放得唔太入所以會feel到有野喺度
我想問處女點用

起碼要知道陰道口個位
同埋伸到手指入去先

如果痛嘅就一定要停手

放到手指,唔痛先試用杯

其實 喺度講呢d會唔會唔係咁好

我手指尾都入唔到,除非被破處,如果唔係應該一世用m巾
幾耐換一次
成日咁塞住舊野實變西隧
仲要係膠黎,要塞用綿條好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞