[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (41) 24105大劈價

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
上去showroom試下就知
有冇巴打放A6300/6500 kit set二手
筆直around $4k
無錯 所以叫果位巴打同女朋友落showroom試下距離個感覺
要輕 龍仔
要極致質素 sigma
唔想等下年 sigma
平 龍仔
85唔會常用 睇地方 同埋壓景
我用開35.4za 去旅行常插 影囡囡一流
用緊A7R2,之前影開景多
依家街拍,下下等Load
轉A73好似好啲浪費,等A74?
85焦距 要收幾多光圈先做到深景深
依樣要考慮埋你影嘅野同你幾遠同埋你影嘅野同背景又有幾遠
不過如果用慣電影影女朋友嘅距離/食飯一枱之隔 咁就當然係35 24依d好用好多
但係佢原本都有支28-75 依家就要睇下會唔會要用重覆焦段嘅大光圈定係想買支容易有淺景深嘅鏡
都係果句 果位巴打落去親手玩下就會知自己要咩鏡 上網聽人講 大家睇法都唔同 你可能仲難決定
不如儲多排等新機
就係話冇, dcfever話 而家行唔畀佢哋咁樣收起啲贈品, 如果萬二蚊可以連埋支50 1.8咁就真係好抵玩呀
係 我就係咩都玩過 變焦24105夠哂
最後定焦簡埋35.4 wdie就1635
等埋龍仔出70200 2.8就齊哂所有鏡
佢唔可以收起 贈品嗰支鏡, 其實佢哋點樣做到萬二蚊呢?
細舖就係預先換左 你細舖買機係無barcofe 係盒度
我剛剛 喺dcfever 買咗支60 600, 個職員話唔使上網唔使去客戶服務中心登記, 最緊要keep住張單又買嗰日起有三年保養
咁樣保養點樣計, 即係少咗保養期?
保養還保養 換野還換野
個職員叫我要拎去北角登記
sigma應該唔洗登記架喎 佢睇單計3年時間
但係我打去sony問 依家換嘢要拎張單上去登記埋保養, 咁點樣換嘢還換嘢保養環保養呢?🤔
保養唔係上網證記咩
我剛剛打咗上去sony 問, 佢哋要打咗上去畀張單同barcode登記先至可以拎禮物, 我問佢如果買嗰時已經冇咗個barcode咁佢話即係已經拎咗禮品,部相機嘅保養會由拎咗禮品嗰日開始計, 咁即係我相信佢哋做到萬二蚊, 但係要承受保養期少咗嘅風險
佢意思係你拎去玩嘢嗰時要畀張單佢睇, 佢會mark低咗你買嗰部機係邊日, 如果你一個月內上網登記咪照樣多三個月,如果唔係就計你換領嗰時畀佢睇嗰張單嗰日開始計一年
係嫁 依d 細舖唔會同你講
當你唔好彩出機張單最後果日壞拎上去整先發覺無保

你係無得追究

食得咸魚 抵得渴
但係萬二蚊真係好吸引, 如果少兩三個月保養都制得過, 不過都係學你話要自行風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞