[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (41) 24105大劈價

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我上星期五銅鑼灣Sony訂,都已經要9月先有,個sale話首批23號攞嘅得30部,已訂哂。
請問下有無巴打比較過35 1.8同b40考慮緊要邊支好
1/ Art 14-24F2.8 DG DN
Sony E mount
L-Mount
參考價 HK$10,900.-

2/ Art 35mm F1.4 DG HSM
L-Mount
參考價 HK$7,600.-

3/ Art 50mm F1.4 DG HSM
L-Mount
參考價 HK$7,600.-

4/ Art 85mm F1.4 DG HSM
L-Mount
參考價 HK$8,880.-

8月23號 同日開始發售
上星期4我打去sony服務部話只有匯豐先做到分期,最多做12個月。
hotline我唔知,但門市好多都得,匯豐、中銀、Citibank等等,有啲12個月、有啲24
門市我上年用東亞分12期隻24105
等s3啦
利申用緊r3
L mount轉插e-mount?
睇下你要唔要大光圈囉
想影人影夜景 有大光圈會好小小既

利申 就黎去旅行 岩岩訂左支2875
直出?
同埋想問下開長曝較左iso 100,仲洗唔洗開長曝降噪呢?
去furch lab 睇睇兩者
我自己就未有35 1.8時買左B40
so far都好用,兩者相差3k,話晒有個藍標
用Lightroom執過少少色同Clarity
我都鍾意wide shot, 特登入左支1635 想旅行影下靚野

但未知旅行會唔會用到24105
有巴打旅行雙槍
24105+1635
自己去問
每間bank輪住做12/24期
新手求問如果用嚟拍片加影下風景相,係咪揀A6400 會好過揀A73?
而家 28 75 二手幾錢左右~
帶定點都無死
1224g+24105+70200g
難道要入埋24105
入啦
我都諗緊入唔入支24105
但係又想升a73
冇錢
用A7iii
有 1635 gm , 24105 , 55 1.8
考慮左 好耐 都唔知買 35 mm 定 85mm 好?
有冇巴打可以比d 意見!
上星期先買左1635
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞