[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (41) 24105大劈價

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你點解覺得自己需要35mm / 85mm 先? 有原因就去馬啦, 我覺得你揀85mm 好似, 不論你揀85.8/85.4gm 又好, 相反35mm 你用1635gm 影算啦
有1635,不如入多支70200
之前我去澳洲,只係帶咗24105
去完後悔冇帶70200
我自己本身都1635+2875,長焦仲未諗到入邊支
上次去sydney帶1635gm bigma50.4同70200g
用得最多係70200
個壓縮感真係好正
你果時去城市景點比較多?
有冇拍片巴打a7iii downgrade落 a6400
下年去長旅行想拍vlog唔想拎餐死
除左電池續航之外有冇野好後悔?
有多少少錢 唔怕重 又要相靚先揀A73
都係a7iii 但最近想拍vlog 又唔想咁重,所以最近諗住rx0ii 但個個都屌曬鬼而且gopro 又就出新,所以又停一停諗一諗先
女朋友手上有rx0
不過純粹俾佢放手袋同姊妹出街影相
自己追質素用一定係用返相機
A7iii長期拎太重啦
都係嘅
但就算去藍山都係用70200
都岩 3k幾ultra wide真係唔應該要求咁多
睇budget 做人
好 睇下先 唔該你
70200g同70300g其實邊支好啲
見多數人講都係70200多
好少會提70300
要內變焦 70200
唔洗 70300
兩支其實分別唔大
我都諗緊呢兩枝70300多100個焦距彈性大D
但70200g又恆定4光圈
風景相, 光圈4 如5.6 都係咁影啦
都諗緊入唔入支70200g遲下去歐洲用但又怕去完旅行之後唔會再用
利申有1635z同50.4
入啦, 相片是無價嘅, 有人會入完去完旅行返來賣返出去. 有車嘅帶埋支70200 應該好輕鬆
200-300呢個range其實用到既機會大唔大
而且見呢度推坑多數都係70200g/gm諗緊到底係咪70300g有啲乜問題
旅行可能得一次 如果想影到靚相就去馬
冇問題 不過依到d人9成都忍痛直上gm
200-300你有依段就會用到 唔洗考慮機會大唔大
可能因為70200靚仔啲
Rumors 話黎緊出apsc機用三代大電 仲有防震
問題咪就係冇白色唔夠型
成日驚入塵
不過我周不時會開到盡300黎影相
果啲時間就會覺得我應該買100400

利申用左70300g半年後換左70200g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞