[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (41) 24105大劈價

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
新手請睇第一頁完再問
影人影景買咩鏡睇Q&A
攝影窮三代 單(無)反毀一生
鏡坑深似海,買鏡前請衡量銀包承受力

1)首先講下Sony機目前比較多人講嘅優缺點 :
優點:機身性能好、對焦快、畫質好、價錢合理。
缺點:直出顏色唔討好、APS-C 鏡頭群略少。

直出顏色方面其實手機調兩下,Post 社交媒體已經夠做。
真係認真執嘅話用返Lightroom/Photoshop,Sony嘅Raw檔細節保留得好好。
引述巴打講過嘅:「無話直出唔得,曝光正常構圖好設定微調過,基本上實見得人嘅。不過Sony機基本上保留細節較多,一般直出會有層「Sony灰」,所以唔太理想。但係用Lr類軟件,套Preset (e.g. VSCO)再微調就會出色好多。」

APS-C 鏡頭群略少,變焦方面無乜選擇,定焦鏡應有都有。
2)選購機身懶人包
1”隨身機:
主要錄影、不需高速對焦、連拍 - Rx100 M4。
需要高速對焦 - Rx100 M5V。

Full Frame 隨身機:
Rx1、Rx1R、Rx1R2。

APS-C 無反:
a6300 - 主要比a6000 Evf更好、對焦更快、手感更好、防滴防塵、影片方面全面提升。
a6500 - 主要比a6300 多左觸控、五軸防震、影片方面過熱情況比a6300少。
a6400 — 對焦更快,EyeAF,有反Mon自拍。

Full Frame 無反:
A7iii - 基本上手感、對焦、連拍、iso、各功能都比A7ii 提升左一個層次。
A7Rii / iii - High Resolution,Riii 比Rii 對焦快一點,用新電,但畫質上冇太大分別。
A9 - 旗艦。
畢直夠既話一律建議上三代。

Rx10 系列唔熟,有需要再留言問下其他巴打。

3)鏡頭選購懶人包:
APS-C - 變焦:
Sel 16-50mm(Kit鏡) - 平、超輕、畫質麻麻,新手適用,如對畫質有需求可以唔洗買。
Sel 55-210mm (Kit鏡) - 抵玩長鏡,基本同上。
Sel 10-18mm f4 - 略貴、中央銳利、邊位較差、體積細、輕。
Sel 16-70mm f4 z - 貴、畫質好、體積細、輕。
Sel 18-135mm - 貴、Review寫畫質比1670同18105更好、整體手感好平衡。
Sel 18-105mm f4 g - 抵玩、半天涯鏡、電動Zoom、畫質好、體積大但唔重。
Sel 18-200mm - 不如買唔洗換鏡頭嘅機。

APS-C - 定焦:
Laowa 9mm F2.8 - APSC最強超廣?超細枝,畫質似乎唔錯
Samyang 12mm f2 - 平民超廣、畫質唔錯、輕、細、只有手動對焦。
Touit 12mm f2.8 - 基本同上,但畫質更好、價錢更貴。
Sigma 16mm f1.4 | C -Sigma 新鏡,補齊左Sony一直無嘅高質等效24mm 大光圈,以三千蚊價錢黎講係超值。重量一般,畫質銳利,色散控制唔錯,但變形略為明顯。
Sel 24mm f1.8 Z - 貴、畫質非常好、比喻為APS-C入面最正嘅鏡、夠錢必入。
Sigma 30mm f1.4 | C - 平、畫質非常好、f1.4大光圈、銳利到𠝹手、對焦會比原廠略慢、但日常絕對可用,抵買x100。
Sel 35mm f1.8 - 正常價、比上面嗰支輕、細、畫質無咁好、有防震。
Sel 50mm f1.8 - 平、畫質唔錯、輕、細、對焦較慢、有防震。
Sigma 56mm f1.4

Full Frame 鏡太多,輕輕帶過部份成日有人問嘅鏡:
FE 28-70mm (kit鏡):畫質唔差,預算緊夠哂用。
FE 24-70mm f4 :略貴、唔抵玩。
Samyang 14mm f2.8 -平民超廣、重、手動。
FE 28mm f2 : 抵玩,畫質唔差。
Samyang 35mm f2.8 : 餅乾鏡、輕、細、畫質唔錯、竟然有自動對焦…。
FE 50mm f1.8 : 好多巴打都話伏:主要係摩打聲大、對焦略慢、畫質唔差。
FE 55mm f1.8Z : 巴打大推、銳利到𠝹手、但有洋蔥圈散景。
Loxia 50mm f2 :只有手動對焦,經典Planar設計,成像唔比FE 55mm f1.8差,兩支各有風味。
FE 85mm f1.8 : 巴打大推、抵玩人像鏡、無防震、光圈全開可用。
FE 24-105mm f4 G:巴打大推、超高質旅行鏡,成像銳利、有立體感。
T2875 f2.8: 巴打大推、抵玩

4)常見問題:

APS-C機用Full Frame 鏡點計?
APS-C 機身 + APS-C鏡 : 等效焦距 需x 1.5
APS-C 機身 + Full Frame 鏡 : 等效焦距 需x 1.5
Full Frame 機 + APS-C鏡 :會有黑角 。
開APS-C mode:無黑角、等效焦距需 x1.5、像素減少56%。
Full Frame 機 + Full Frame鏡 : 等效焦距 x 1

我係新手嚟嘅,相機就揀好左,想影人影景,有冇邊支鏡頭推薦?
首先影人同影景常用嘅焦段係差好遠嘅:
人像鏡嚟講,多數泛指中長焦大光圈,影出黎主體清晰,背景會比較模糊。
焦段多數落係等效50-135mm,好似85mm f1.8、135mm f2咁(當然亦都有人用35mm f1.4、200mm f2.8 影人像)
風景鏡嚟講,多數泛指超廣角或廣角鏡,焦段多數落係等效12-28mm,好似12mm f2 、16-35mm f4 咁(影風景亦都好多時會用到長焦,但呢個就唔講到咁深入了。)
如果類似旅行相:前面有人,後面睇得清景物。係應該買廣角鏡。除非你想旅行影人,背景乜都朦哂,就買人像鏡。
所以影人同影景,嚴格嚟講係兩回事黎,如果你睇到呢到,都係想一支搞掂,可以選擇標準焦段變焦鏡(例如:等效24-105mm),或者揀一支合適你嘅定焦(例如:等效35mm)。

應該揀1670z 定 18105g 定 18135?
建議:首推18135,焦段實用、價錢都算合理、成像唔比其餘兩支差,只係光圈略細。1670z 二手價算可以,如果對蔡司有情意結,或者好需要恆定f4光圈,都可以考慮入手。18105g 目前除左拍片之外,其他情況唔多推薦。

我用緊a6000,遲啲會上 A7 ,應唔應該買定 Full Frame 鏡?
除非你真係短期內上(不過短期內你應該都唔會問呢條問題)。唔係嘅話不如買 APS-C鏡,第日要上A7 先再賣返支鏡,當係租鏡都抵過你長期用APS-C加支重鏡。

想轉接Canon 鏡,用邊隻環好?
如果你係nex、a6000、a5100、a7一代用家:天工環
(因為Sony無將呢幾個機種嘅相位對焦點開比轉接環,
天工環可以將Canon 嘅鏡用Sony嘅資料黎Fake部機開相位對焦)
如果你係a6300、a7二代後繼機,轉Canon原廠鏡多:Metabones5
如果你係a6300、a7二代後繼機,轉Sigma EF鏡多:MC-11

5) A7三代/A9一代Menu System常用設定位置

I. TouchScreen Related
I(a). 開touch screen: (屌你老味我部機default係唔用touch screen)
設定2>最底 觸控操作>開
I(b). 佢可以set用ovf嘅時候用screen嘅邊到揀對焦點
設定3>觸控板切定>操作區>(慢慢揀)

II. Screen/OVF
II(a). Screen Brightness:
設定1>螢幕亮度
(OVF啲setting都係呢度)

III. Save相/片
III(a) 揀Main Card Slot:
Menu第一大格第3版>選擇媒體>插槽1
III(b) 快卡save raw慢卡jepg:
設定6>攝影媒體設定>優先攝影媒體 (插槽1) + 錄製模式 (排序Raw/Jpeg)

IV. AF
IV(a) 講咗個奇怪翻譯先 : 水平と垂直AF区に換する>換垂直/水平AF區
即係揀咗對焦點後,你由水平換去垂直(Vise Versa)嘅時候,個焦點都會按你嘅orientation去變換
IV(b) 眼控: 手上冇自動鏡,要其它人補充

V. 接手動鏡時候要set防震焦距
set焦距位置: 第二大格>第4版>SteadyShot焦距>慢慢搵
自動鏡會自己config
(靜音快門,無鏡頭釋放快門都係第二大格>第4版)
VI. set左邊有條bar,show到仲有幾多連拍buffer:
第二大格>第7版>連拍長度
VII. Custom button:
第二大格>第8版>
(上至下次序: 影相嘅Custom button,拍片嘅Custom button,睇相嘅Custom button)
VIII. 前後滾輪設定:
第二大格>第8版>轉盤設定,一個係前面(快門下面做光圈,另外嗰個係快門)

以上資料都係來自網路或由其他巴打提供,有錯請指正
新po留名
留名 btw 有冇師兄係下個post update第一頁
有排up 多咗好多新野 不過支持 一直都想做
想問下大鋪有冇gitzo腳架買?
例如邊d?百記 凶宅果d?應該冇
gitzo你係星際格下價都夠
諗緊直接gitzo定買manfrotto befree算
Gitzo堅貴
比多個選擇你 fotopro 磐圖腳都幾好
24105 會令你滿意, 趁而家平快d 入手啦
係 頭先格過價 8千蚊
支55.8都要成5千蚊

煩惱緊 帶1635z+55.8 定 1635z + 24105g去旅行好
又想影風景+ 人 又想要 影人加靚散景
3支帶晒
我平時風景都係1635z+2875
不過見依家24-105平又心思思想入支玩下
真係平 八千銀 絕對抵玩

不過又係好多巴打有既問題
本身已經有支2875,仲應唔應該買24-105
75-210
有錢咪買
我依d窮j先要左諗右諗
想請問下係咪有巴打訂多左支Tamron 17-28
等一支around 70-200既鏡算啦
枝FE 85 1.8買左幾日用過一次,接近全新未登記保養,
想換枝50/55mm 唔知有有巴打有興呢
唔知鋪頭有冇得退貨/加錢換其他鏡
邊枝50?
24105 會令你滿意, 趁而家平快d 入手啦
係 頭先格過價 8千蚊
支55.8都要成5千蚊

煩惱緊 帶1635z+55.8 定 1635z + 24105g去旅行好
又想影風景+ 人 又想要 影人加靚散景
24105 + 1635z 啦, 你影唔到遠野幾散景都冇用
定係再上2470 gm

有冇人知2470gm vs 24105g邊支好d?唔計重量
睇你有無定焦大光圈
有就唔洗2470gm 除非你工作用
點解咁快放🙈
得支50.8
買咗部a73 接近成兩個月,先記得自己冇上網登記保養
係咪都可以扮哂嘢R 到15個月保
同問,係咪冇人像影
咁梗係gm
配落a6000壓縮感太強🙈
又唔多想轉full frame住
鐘意輕便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞