[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (41) 24105大劈價

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
sony 過保檢查費 人工$600 又有檢查費
預過千6啦 我諗

之前睇dcf 見到有人整sony 你搵下
老老實實 85啲景深太淺加埋個焦距
好難睇到後面個背景
我同女朋友去旅行都淨係帶枝35/40mm
除非你話你女朋友靚到model咁影大頭/半身都可以考慮
但呢類相影得多都厭
三思啊巴打
唉,比佢禁住搶
唔駛講野用我部a6500同你換 , 畫面靚到屌一聲
唔好意思又係到問Stabilizer , 23號要幫拍手拖手香港之路活動 , 緊急買番枝拍出黎效果好睇D

係r2+24240用
有巴打介詔左Ronin s , 不過我喜歡細枝d
睇中Ronin-Sc , 最細又正係咪呢枝了? 想好似下圖咁效果 , 有需要先加長

ronin-sc/weebilll lab
得依兩隻揀
景深係睇你用幾大光圈姐
不過巴打可以帶女朋友落showroom撚下幾支鏡就大約知唔同鏡同女朋友嘅距離隔幾多再揀支啱用就得
有冇人知sigma啲鏡買左之後要幾耐之前拎去北角登記保養?
哇屌你! 仲細過sc , 好撚正
不過sc新出 , 睇緊兩枝d vs片 , 唔該曬
私房之眼即係點?
本來用A72果陣就真係想死啦
唔聞相 A72 都可接受啦
利申:600D升A72
都係既 不過小弟偏愛廣角大風景
我都係 但一下子轉會咁多錢
剩買左2手28-70 同MC-11轉Canon 10-22
儲錢買騰龍17-28 28-75
另外會買2手三陽35mm 2.8 玩下
有1728係手可以唔買35都得啦

我用1635都係當相機蓋
女女鍾意玩定焦
景深有三個因素影響
1. 大光圈 2. 焦距 3. 機同SUBJECT之間距離
如果用35 50 85 135 同一光圈影出黎景深都差好遠
我都轉左1年幾啦
為左
可用高iso
更快既對焦系統
大電

犧牲左
靚mon
高解象
apps
A7R3咪得囉
35mm就好
新手想問,sigma支1424同龍仔1728大家比較推邊支
A72有幾廢呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞