月入$17,000,與兩老父母共住月租$11,000的年輕月光一族

337 回覆
1857 Like 47 Dislike
好似

老豆話賭錢係做生意,隨時會發達,又大男人主義豪氣請走肉工友食飯飲啤酒,但落難冇工友理佢,割蓆

結果輸到仆街
兒登狗寫照
係呀,你考俾我地睇下,考到再reject offer
唉又係賭錢累事,黃賭毒我見過好多身邊人奶野,由奇係賭同毒呢兩樣一上大癮真係累全家
你應該學吓你老豆,死賭爛賭,佢都活到七十幾,點解你唔得?
成日話窮人生仔正仆街,但起碼佢做到佢自己鍾意嘅嘢
你睇下自己,作為一個窮二代,作為一個仆街嘅仔,即係仆街仔,你為你人生做過啲咩?
窮,你應該自懂事以嚟就知架啦,但你唔努力讀書,唔上進,入神科,或者讀環球金融同經濟,怨得邊個
蠢,但你都可以用你的身軀,18歲就去搬去抬,做樓面做伙計,多少都搵到啲生活費
但你做過啲咩?等人養囉,等政府養囉,辛辛苦苦打份牛工做到而家29歲都係得果萬七蚊,然後打篇文上連登求安慰,求圍爐,希望有人可憐你,希望有人同你講「窮人生仔正仆街」
你可以窮,但思想唔可以窮,你睇你老豆,幾努力賭錢,就係為咗一朝發達,俾到好嘅生活你哋,可惜你哋唔支持佢,甚至鬧佢爛賭
其實你老豆好出色,賭到七十幾,好少人咁有恆心
如果你都可以好似佢咁,咁有恆心,你的人生必定非凡
可惜,你而家衰過平凡
你算吧啦,你搵咁多點都申請唔到公屋㗎啦
懶搞笑都唔知你想點,你不如冷靜下黎睇返自己講既野幾on9
承認我廢,賺唔到錢,寄望公屋,有圍爐成分,

但同時反映 大陸,自由行,150新移民推高香港人生活成本, 展示部分港人窮人寫照
---
讀書part time錢 ,租金升幅,債務唔夠cover
近呢一兩年先加到咁多,之前兩皮幾挨左好多年
咩大學畢業啊

其實租屋開支真係好大。
咁辛苦得17000你仲做,弱智?

正常17000應該遲返早收打住機等收
真心我老豆都好中意賭錢, 不過好在佢賭得有節制, 比左家用清晒份糧就算, 唔係借錢黎賭, 不過真心樓主呢個case 我建議一定要你父母申請左公屋先, 一來佢地都夠六十五歲的話應該好快上到樓(計分制), 二來你個個月成皮野租唔止蝕真係等'攬炒' , 已經唔係話要唔要面既問題,到真係搞掂左住既問題之後, 到時你再儲錢做生意又好, 組織家庭又好, 又外國旅行都好, 咁你既人生先有希望同意義
嘩 好過好多人啦
你做一個月一般人要做幾個月呀
我係近呢一兩年先搵多左,我頭幾年一直2萬零蚊仲要自己租屋住,月光族咁,呢兩年連續跳左兩次草群舞,先加返個人工,同埋花紅唔定,我諗黎緊下年花紅應該會少一截
Bless you bro
恭喜你守得雲開
希望你之後都順順利利
我有好多儲蓄, 但樓價唔該跌三四成先
多謝🙏
希望日後順順利利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞