月入$17,000,與兩老父母共住月租$11,000的年輕月光一族

337 回覆
1857 Like 47 Dislike
一個土生土長的香港廢青的故事

自我在香港出世時,父母沒有上公屋,沒有買樓,一直租樓住。自2011年起,租金開始急升,業主大幅度加租,搬過幾次屋。

父親財務能力差,爛賭欠債,平時生活洗到盡;母親的私己錢也接近耗盡交租和還父親的賭債。

我教育程度大學程度畢業,有full grant loaned,有政府loaned 撐過幾年最租金大升,還父親賭債艱難時期。

現時快年近30的準魔法師,至今仍然A0,沒錢根本不敢追女仔拍害人,而親眼所見,身邊朋友的女朋友大多不是願意捱金拱門的,她們經過物質享樂後才生情素而戀愛了這些機會不是屬於我的。

學生時期,身邊好多同學買名牌,用iphone,拍拖,去旅行,周圍去食飯,而我絕大多數活動都婉拒參加,因為要交租,不敢奢侈消費 與同學去玩。 平時放學的活動是去街市買餸煮飯。

畢業FG市場薪金大約$13000,父母年過60,被逼退休,終於符合申請公屋3人入息資格,但父親死要面子,不肯提供個人帳戶資料申請公屋,為此家嘈屋閉,擾罵多時後,父親勉強首允申請公屋,因為沒有錢繼續交租,父母的退休MPF用來交租給業主漸漸蠶食,勉強應付到居住。

近年月入才約$17000。然而,租金由$7500升至$11000。期間有搵過劏房套房 60-140呎看,無沒有Lift,父母腳痛根本行不到樓梯,而且水煤電寬頻雜費由業主另外決定,實際3人家庭與$11000成本相若。

現在月入$17000,沒能力出家用,
反而依靠父母長者津貼$1600, $3400 為食物開支

生活成本:
$11000 租金
水電煤雜費交通grant loan:$2000

剩$5000 儲蓄起來,
以應付下次租屋 預繳的2個月按金 +1個月租金 +本印花稅 + 半個月地產佣金
搬新租盤 一次性付, $12000×3 +$6000 = $42000

工作上也看不到前途,被old seafood 攬功勞,分化同事。

每天上班好似被供養業主,大財團,政府,跟以前農奴生活沒什麼分別(除了科技生活差異),但農奴還可以開枝散葉,有老婆。

至今不知拍拖的滋潤是何物,但我,我知道我是權貴下的曱甴,苟延殘喘。
五大訴求,缺一不可
你老豆
覺得好假篇文
無案底
老人家做保安都得
八鐘更都有九千人工
腳痛,要面子不做

看門狗,怕遇到以前工友。父親72,無人請
[url][/url]

母親有做保安頂更,但年過65,開工不足不穩定,$2000 ,沒有平均數
父母長者津貼$1600, $3400 為食物開支

有冇諗過有啲屋企嘅廢老年齡仲未拎到長者津貼...

例如我老豆五十歲當自己退咗休仲要日日指點天下,以為自己住中南海,係支共高層有權有勢
50歲係N無得綜援,關愛基金申請
同你差唔多,老豆爛賭爛滾,大學靠grant loan,最慘係我細個果陣佢拎左我名去同佢申請公屋,果陣太細根本唔知有呢回事,而我老豆亦因為爛滾出面同個女人住無住過間公屋,因濫用公屋比房署收左,我一世都上唔返公屋。畢業後我都租過劏房住過,11年畢業得12000蚊個月,挨左八年依家升到5萬(計埋花紅7萬到),但發覺香港樓價太離地,同埋我份工慢慢比好多大陸專才黎取代,驚有一日會被淘汰,一直唔敢上車,亦都唔敢cow女,依家好徬徨
無,因為當我知道果陣已經畢業出黎做野,人工已經超出申請公屋既入息上限
房署跟文件,指引做事

社工不是工作範圍不理,不了解 ,問房署射波

垃圾正苦
30歲先搵得17000 男人黎講你都算廢
我假設如果有人20歲走去學廚 做左十年 而家起碼都袋緊25k
Btw善用新功能
你想講老豆啊?
果陣間公屋起蘇屋邨 上過去一兩次 覺得好舊 但都好起碼有瓦遮頭 之後話要拆重建 派左元州邨 開心到仆街 點知未上樓就比人收返 心情好像過山車咁 依家唔知點好 黎緊有個映日灣 唔知抽唔抽好 5百幾6百萬買個2百幾尺...
保安頂更大把有得撈
五百至五佰五一更起碼
大學畢業office文職人工低,競爭大,agrent轉工都被人撳價
但係又唔想住咁遠 起中環返工 朋友圈子都起九龍
冇錢冇得嫌遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞