月入$17,000,與兩老父母共住月租$11,000的年輕月光一族

337 回覆
1857 Like 47 Dislike
希望搵到啦
銀行frontline
申請低收入在職家庭津貼
幫補少少都好
但你唔好忘記 餐廳係技術性 你老左都值錢 好似我老豆老母就係飲食業做左好多年 佢地而家5張野都唔憂冇人請
成日有朋友話呢度請人 搵佢地兼下職幫下手

你估你文員 到左50歲 會唔會有朋友黎搵你話 咦 你有咁多年文員經驗 不如黎兼職幫下手吖 咁呢?
樓主,你不是一座獨島
見親呢d post都好安慰
因為估唔到仲有人廢過慘過自己
咩叫獨島
孤.......對不起
💪💪💪💪
$2000公屋租金,
私樓$11000租金
寬頻又平啲,

已經可以儲錢,有餘額同朋友去食下 $300邊爐 好多次
屌。。。。新移民,有公屋,食老綜,唔使工作

點解香港人我做到就嚟死, 正仆街

新移民綜援婦阿珍 月入一萬七千多元度日 ,社署表示「將會提升該個案綜援金至每月21200元」...
阿珍十多年前認識一名港男後來港生活,生下兩子,大仔現年十一歲、細仔七歲。老公有了第三者而分手,獨自領取綜援一萬七千多元「撐得好辛苦,只得一萬七千多元生活費,我完全冇經濟能力,瞓唔到、情緒低落,更患咗抑鬱症」。

大仔自細對高達充滿興趣,幼子也愛玩電視遊戲。四年前阿珍更獲分配公屋三人單位,領取綜援同時更免租。三母子現時每月獲發一萬七千多元綜援金,而她通常每月撥出二至三千多元給兩子買遊戲機及模型,阿珍更大怨屋企已經沒有空間給放遊戲機及模型,阿珍表示「最近大仔又買了一部PS4電視遊戲機及多種遊戲,又需要付出多逹4000多元的費用,生活很辛苦。」同時間,阿珍更表示已向房署要求更換五人單位,能夠足夠使用。而社會福利署都表示將會提升該個案綜援金至每月21200元,希望能夠放善該個案生活環境。
http://www.newss.ipub.one/show/180677
轉工
我都係曱甴,我明你感受
專心做廢淡繼續租樓笑柒業主算啦

反正個個淡友都自稱搵咁多錢

香港自由之書—賣卡投資國難五金發國難財Ver 2.0
https://lihkg.com/thread/1486618/page/1
廢老

下世學下投胎,你入到大學已經好好好叻仔。

下世再努力,今世 我無野講
唔係要你一定要30k
但30歲u grad可以連20k都冇,呢十年又唔係一直經濟差
一係可能工種問題(例如社福呢類根本唔望會升,有意做呢d真係唔係為揾錢...)
一係就公司衰人工唔點升都死唔轉工

廢老衰就梗,簽衰仔紙算啦
但你自己都唔見好得去邊,唔好以為唔駛檢討自己
敢問你做盛行
樓主住邊區?
試下搬入錦田,係遠啲,但7-8千都有機會住到6-700呎。
另外人工唔高不如轉行做sales (advertising, b2b之類), 可能basic都有萬六七。
馬死落地行呀
🥺🥺🥺我睇到喊,,,你好硬淨啊,
前幾年我會叫人做地盤 脫貧
但今時今日 地盤都無工開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞